Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λύσεις μόνο από τον αγώνα των σεισμοπλήκτων

Του Θάνου  Τραβασάρου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Μενιδίου, επικεφαλής της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης »

- Είμαστε δύο μέρες μετά τη φιέστα της επίσκεψης του πρωθυπουργού σε έναν από τους οικισμούς με λυόμενους οικίσκους σεισμοπλήκτων στο Μενίδι. Ο πρωθυπουργός με έπαρση διαλάλησε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε το στόχο της. Τι τελικά ισχύει;

- Θα λέγαμε ότι πράγματι η κυβέρνηση πέτυχε ένα στόχο. Αυτόν της παραπλάνησης της κοινής γνώμης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στέγασε μέσα στους 3 1/2 μήνες όλους τους σεισμόπληκτους της περιοχής. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι από τα 12.000 κίτρινα και κόκκινα κτίρια (από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο), μόνο 800 οικογένειες έχουν μπει σε λυόμενα. Μετά από 3 1/2 μήνες, το μεγαλύτερο κομμάτι των σεισμοπλήκτων, και αυτή ήταν η μεγάλη «επιτυχία» κυβέρνησης και πρωθυπουργού, αναγκάστηκαν με διάφορες μεθόδους είτε να μπουν τελικά στα σπίτια τους διατρέχοντας κίνδυνο ανά πάσα στιγμή, είτε να αναζητήσουν σε άλλη περιοχή κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον αποχαρακτηρισμό των κατοικών, που επιχειρήθηκε μεθοδευμένα, χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν στα σπίτια τους. Επίσης, προκειμένου να δειχτεί έργο, αρκετοί σεισμόπληκτοι διώχθηκαν βίαια από τις σκηνές, κόπηκαν οι όποιες παροχές, φαγητό, ρεύμα και άλλες υπηρεσίες και παροτρύνθηκαν να φύγουν. Ενώ ακόμα και αυτό το επίδομα ενοικίου έχει δοθεί σε πολύ λίγους.

- Πείτε μας από την επαφή σας με τον κόσμο τι είναι αυτό που τον απασχολεί περισσότερο και ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

- Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας είναι πολυσύνθετη. Οι συνέπειες του σεισμού είναι ορατές στο καθημερινό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, η ανεργία από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού, είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Στα ζητήματα της διαβίωσης υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, αφού έτσι και αλλιώς τα 1.300 περίπου λυόμενα, που δόθηκαν με αργούς ρυθμούς, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα στέγασης. Χρειάζονται ακόμα λύσεις στο να μπορούν να μετακινούνται τα παιδιά για τα σχολεία. Η πρόχειρη εγκατάσταση των λυομένων είναι εμφανής και το ζήτημα της θέρμανσης, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα θα επιβαρύνει τους ίδιους τους σεισμόπληκτους, αφού οι ηλεκτρικές σόμπες που τους δίνονται ή αγοράζουν μόνοι τους είναι ιδιαίτερα δαπανηρές σε ρεύμα.

- Πώς οργανώνουν οι σεισμόπληκτοι τις διεκδικήσεις τους;

- Σίγουρα αυτό που έκαιγε κυριολεκτικά τον κόσμο ήταν να βρει μια λύση για να μπορέσει να βγάλει το χειμώνα. Ομως, τώρα οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να βλέπουν μπροστά τους τα ουσιαστικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Βλέπουν, δηλαδή, και καταλαβαίνουν ότι με τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη, οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, πράγμα που αρχίζει να γίνεται. Εχει ήδη δημιουργηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων της πόλης (συμμετέχουν Σύλλογοι, το Συνδικάτο Οικοδόμων και άλλοι), που έχει κάνει υπομνήματα στα κόμματα και προωθεί τις διεκδικήσεις των σεισμοπλήκτων.

- Ποια είναι η δική σας παρέμβαση;

- Η «Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥΜ) συμμετέχει ενεργά στις κινήσεις αυτές και πιστεύουμε ότι μόνο με τη συμμετοχή των ίδιων των σεισμοπλήκτων θα υπάρξει αποτέλεσμα τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Η θέση μας είναι να γίνει πρόγραμμα εργατικής κατοικίας και αποκατάστασης των ζημιών στο 100%. Δεν είναι απαίτηση μόνο των σεισμοπλήκτων, το έχουν αποδεχτεί όλοι οι φορείς της πόλης και ομόφωνα το ΔΣ του Δήμου Αχαρνών. Μόνο, που, από την πλειοψηφία του ΔΣ, αυτό είναι μόνο στα λόγια, γιατί στην πράξη προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο την άποψη των εξαγγελιών της κυβέρνησης.


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αν η φτώχεια ήταν άθλημα θα παίρναμε το "χρυσό"»(2004-09-11 00:00:00.0)
Πρωταπριλιά...μέσα στο χειμώνα για τους σεισμόπληκτους!(1999-12-30 00:00:00.0)
Περικοπές στις στρατιωτικές ασκήσεις(1999-09-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την Κόνιτσα(1996-08-10 00:00:00.0)
Βασιλεύει ο τρόμος(1996-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ