Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοποριακό το έργο του

Ανεκτίμητη είναι η προσφορά του Αριστείδη Λαμπρούλη στη Λάρισα, στους κατοίκους της και στο λαϊκό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο επί 14 συνεχή χρόνια κομμουνιστής δήμαρχος της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, με το έργο του αναμόρφωσε τη Λάρισα, έλυσε χρόνια προβλήματά της και την κατέστησε υπόδειγμα ανθρώπινης και αναπτυγμένης πόλης, παράδειγμα προς μίμηση στο πανελλήνιο. Ταυτόχρονα, με την πληθωρική προσωπικότητά του, τις γνώσεις του, τις ιδέες του και την κομμουνιστική αγωνιστικότητά του έδωσε κύρος στο δημαρχιακό αξίωμα και τίμησε την Αυτοδιοίκηση.

Ο Αριστείδης Λαμπρούλης υπερηφανευόταν ότι με το έργο του ίδιου και των συνεργατών του στο δήμο έθεσαν τα θεμέλια της Λάρισας του 2000. Δυστυχώς δύο μέρες πριν αρχίσει το 2000 «έφυγε» αναπάντεχα απ' τη ζωή και δε θα 'ναι εδώ να ζήσει στην «πόλη του 2000» που ονειρεύτηκε και, εν πολλοίς, δημιούργησε.

Μένει, όμως, το τεράστιο έργο του ως πλούσια παρακαταθήκη έμπνευσης και δημιουργικής δουλιάς για τη Λάρισα και την Αυτοδιοίκηση. Και είναι, πραγματικά, τόσο μεγάλο, σημαντικό και πρωτοποριακό αυτό το έργο, που θα χρειαζόταν πολλές σελίδες της εφημερίδας για να καταγραφεί. Συνοπτικά θα επιχειρήσουμε ν' αναφερθούμε σ' αυτό, καταγράφοντας μόνο ένα μέρος των μεγάλων επιλογών, που υλοποιήθηκαν.

* Στον τομέα της υποδομής, ως σταθμός της δημαρχίας Λαμπρούλη χαρακτηρίζεται η λύση του αποχετευτικού και του προβλήματος της ύδρευσης στη Λάρισα, καθώς και η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη δεν πλημμυρίζει ποτέ. Εργο της δημαρχίας του είναι και η πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης που αποτέλεσε το υπόδειγμα για πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Επίσης, έγιναν πολλά και μεγάλα έργα οδοποιίας, δημιουργήθηκαν δεκάδες πλατείες με πράσινο, παιδικές χαρές και εκσυγχρονίστηκε ο τομέας της καθαριότητας, επεκτάθηκε το Σχέδιο πόλης.

* Στον τομέα του πολιτισμού επήλθε η αναγέννηση, η «μεγάλη Ανοιξη» επί δημαρχίας Λαμπρούλη. Ν' αναφέρουμε μόνο τους τίτλους των έργων σ' αυτό τον τομέα: «Θεσσαλικό Θέατρο», ανακάλυψη αρχαίου θεάτρου, «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», «Δημοτικό Ωδείο Λάρισας», «Μύλος 1927», «Δημοτική Σχολή Μπαλέτου», «Δημοτική Πινακοθήκη», «Λαογραφικό Μουσείο», «Αρχαιολογικό - Βυζαντινό Μουσείο», «Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών», «Δημοτική Ραδιοφωνία», «Δημοτικά αναψυκτήρια», «Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών» κ.α.

* Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου, λειτούργησαν με επιτυχία τα ΚΑΠΗ, αναπτύχθηκε ο αγώνας κατά των ναρκωτικών σε συνεργασία με τη θεραπευτική κοινότητα «Εξοδος», λειτούργησαν ο Οργανισμός Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και το Αστεροσκοπείο Λάρισας που επιχορηγούνταν από το δήμο.

* Ιδιαίτερη και πρωτοπόρα ήταν η συνεισφορά του δήμου Λάρισας επί δημαρχίας Λαμπρούλη, στον αγώνα του λαού της περιοχής για την υλοποίηση μεγάλων έργων όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Ιατρική Σχολή του στη Λάρισα, το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο κ.α. Και βεβαίως είχε, πρωτοποριακή συμμετοχή στους αγώνες για έργα που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, όπως π.χ. η εκτροπή του Αχελώου, για την οποία λίγες ώρες πριν το θάνατό του ο Αριστείδης Λαμπρούλης συμμετείχε σε συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στη Λάρισα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ