Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μιλένιουμ» και «ανθρώπινη καταστροφή»

«Το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράκ από την εισβολή του στο Κουβέιτ, τον Αύγουστο του 1990, έχει προκαλέσει το θάνατο 1,25 εκατομμυρίων Ιρακινών, ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. χθες) το υπουργείο Υγείας στη Βαγδάτη. "Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του εμπάργκο στο σύνολο του ιρακινού πληθυσμού ανέρχεται σε 1.250.901 από τον Αύγουστο του 1990 ως το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου", αναφέρει το υπουργείο σε έκθεσή του, η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 502.492 παιδιά κάτω των 5 ετών, προστίθεται στην έκθεση. Η θνησιμότητα των βρεφών έφτασε τους 108 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην οποία, ωστόσο, δεν αναφέρεται το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας προ του 1990».

* * *

Τ ο χθεσινό, λακωνικό, τηλεγράφημα του ΑΠΕ δε χρειάζεται άλλα σχόλια. Τα συγκλονιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Είναι μια γροθιά στο «κλίμα ευφορίας» που καλλιεργούν οι αφέντες του κόσμου και στις εμποροπανηγύρεις του «μιλένιουμ». Ερχεται να κονιορτοποιήσει και γελοιοποιήσει όλα αυτά τα αφιερώματα για τον αιώνα που πέρασε, τα οποία αναμασάνε τις κυρίαρχες αξίες και κόβουν και ράβουν ιστορία, πρόσωπα και γεγονότα με τη μεζούρα του «νικητή» και «παντοδύναμου» καπιταλισμού. Επιχειρούν να αποκρύψουν τη φτώχεια, τη δυστυχία και το θάνατο, που απλόχερα έχει σκορπίσει στην ανθρωπότητα το «πέρασμα» του καπιταλισμού. θέλουν να εξωραΐσουν το σάπιο σύστημα που «από κάθε πόρο του βγάζει αίμα». Επιδιώκουν να «ξεχαστεί» η βαρβαρότητά του, που μπροστά της οι λεγόμενοι βάρβαροι της αρχαιότητας ήταν χιλιάδες φορές πιο πολιτισμένοι.

Δε χρειάζεται να ανατρέξει κανείς ολόκληρο τον 20ό αιώνα για να αναφέρει τα αμέτρητα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών του κόσμου. Θα περιοριστούμε, για να μείνουμε στο πνεύμα του παραπάνω τηλεγραφήματος, στην τελευταία δεκαετία και στις μαζικές δολοφονίες και τις εθνοκαθάρσεις που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ και τη νέα τάξη πραγμάτων, μέσα από ένα αποτρόπαιο και απάνθρωπο όπλο που χρησιμοποιούν κατά κόρο: Τις οικονομικές κυρώσεις σε όσους δε συμμορφώνονται στις επιθυμίες τους.

* * *

Από το 1991, λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε διάφορες χώρες. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον ενθουσιώδη «σπόνσορα» πολλών προγραμμάτων συλλογικών οικονομικών κυρώσεων τα οποία εφαρμόζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα όμως με υπηρεσίες όπως η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων.

Ο υποσιτισμός, οι αρρώστιες, η πείνα, η παιδική θνησιμότητα, η οικονομική τελμάτωση και η κοινωνική κατάρρευση λόγω των διαφόρων εμπάργκο είναι φαινόμενα που έχουν σαρώσει ολόκληρο τον πλανήτη, από την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία μέχρι το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, κι από το Σουδάν, την Αγκόλα και τη Λιβύη μέχρι τη Γιουγκοσλαβία. Οι κυρώσεις που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί σ' αυτές τις χώρες οδήγησαν στην κατάρρευση της βιομηχανίας και την αύξηση της ανεργίας, στην έλλειψη λιπασμάτων και την καταστροφή της υπαίθρου, στη μείωση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου, στην επιστροφή της χολέρας και στην καταρράκωση του ηθικού ολόκληρων πληθυσμών.

Οι κυρώσεις συνιστούν πόλεμο «σε αργή κίνηση», με απίστευτο τίμημα για τους «εχθρούς -λαούς», οι πραγματικές διαστάσεις του οποίου πολύ δύσκολα αποτιμώνται. Σε ορισμένες χώρες όπως το Ιράκ έχουν υπάρξει "ανθρωπιστικές εξαιρέσεις" ώστε τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να φτάνουν στον πληθυσμό. Στην πράξη, όμως, αυτό δε σημαίνει και πολλά πράγματα. Ενα στέλεχος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Ντένις Χάλιντεϊ, παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο δηλώνοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει μέχρι τότε τη συνενοχή της Δύσης στον πόνο του ιρακινού λαού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΗΕ, κάθε μήνα πεθαίνουν στο Ιράκ εξαιτίας των κυρώσεων περισσότερα από 4.000 παιδιά. Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν πτοούνται από την πραγματική «ανθρώπινη καταστροφή» που έχουν προκαλέσει, αλλά εφάρμοσαν την περασμένη χρονιά το μέτρο των κυρώσεων κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πόσοι άραγε, έχουν ήδη ή θα πεθάνουν στη γειτονική χώρα, ως αποτέλεσμα του μολυσμένου νερού, της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων και, βέβαια, του ψύχους;

* * *

Τα παραπάνω δεν αποτελούν φυσικά επινοήσεις κακόβουλων και αμετανόητων κομμουνιστών, για να... χαλάσουν τη σούπα. Είναι η σκληρή πραγματικότητα, είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Και αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί και να χαθεί πίσω από τις φιέστες για το «μιλένιουμ» της παγκοσμιοποίησης, των πολυεθνικών και των ΜΜΕ. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση και καθήκον διεθνιστικής αλληλεγγύης. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σηματοδοτήσει η ανατολή του νέου αιώνα και το λυκαυγές μιας νέας αναγεννητικής πορείας των λαών του κόσμου να διαφεντεύουν τις τύχες τους ενάντια στη βαρβαρότητα της νέας τάξης. Ο νέος αιώνας θα είναι δικός τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ