Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωταπριλιά... μέσα στο χειμώνα για τους σεισμόπληκτους!

Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα, είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια φιέστας, που διοργανώθηκε χτες στο Καποτά Μενιδίου

Μέχρι και Αγιοβασιλιάτικα δώρα έταξαν στα παιδιά των σεισμοπλήκτων προκειμένου να προσέλθουν στη φιέστα του Σημίτη
Μέχρι και Αγιοβασιλιάτικα δώρα έταξαν στα παιδιά των σεισμοπλήκτων προκειμένου να προσέλθουν στη φιέστα του Σημίτη
Το σκηνικό της φιέστας είχε στηθεί εδώ και αρκετές μέρες στη σεισμόπληκτη περιοχή του Μενιδίου, με όλες τις σημειολογικές και πρακτικές παρεμβάσεις. Θα ερχόταν, άλλωστε, ο πρωθυπουργός. Εδώ και δύο βδομάδες οι υπάλληλοι του Δήμου - με άνωθεν προφανώς εντολές - καλλιεργούσαν το έδαφος της υποδοχής, διώχνοντας, ακόμη και βίαια, τους... παρείσακτους σεισμόπληκτους από τις σκηνές, που δεν ταίριαζαν καθόλου με τη μορφή της παράτας. Μένουν βέβαια κάποιες μεμονωμένες σκηνές, αλλά αυτές δε μειώνουν καθόλου την... επιτυχία του κυβερνητικού έργου, που συνοψίζεται στη μαγική φράση του πρωθυπουργού: «Σήμερα κανείς δε μένει στις σκηνές. Κερδίσαμε το στοίχημα»... Αλλωστε ο Κ. Σημίτης δεν επρόκειτο να περιοδεύσει σε ολόκληρο το Μενίδι. Τους λυόμενους οικίσκους του στρατοπέδου Καποτά πήγαινε να επισκεφτεί, να φωτογραφηθεί και να περάσει το... προεκλογικό μήνυμα από τα βραδινά δελτία των ειδήσεων.

Οχι, δεν πήγαινε να εγκαινιάσει τον οικισμό. Αλλωστε, αυτό το είχε κάνει πριν ένα μήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος . Ετσι η επίσκεψη βαφτίστηκε ως... εθιμοτυπική, αφού, όπως λένε, «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι». Εκείνο όμως που προφανώς δεν ξέρει κανείς είναι τι αντιπροσωπεύει αυτός ο οικισμός. Εμείς, μέσα σε λίγη ώρα ακούσαμε τρεις διαφορετικές εκδοχές από επίσημα χείλη:

- Πρόκειται για οικισμό 650 λυομένων και μέχρι τώρα έχουν διανεμηθεί τα 130 με 150, μας δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

- Οχι, πρόκειται για οικισμό 585 λυομένων, από τους οποίους έχουν διανεμηθεί γύρω στους 350 με 400 , λέει λίγο αργότερα εκπρόσωπος του Δήμου.

- «Πρόκειται για οικισμό 864 λυομένων. Ιδού η απόδειξη της παρέμβασής μας», τόνισε με έμφαση στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Εμείς μείναμε με την απορία: Πόσα άραγε είναι τα λυόμενα του συγκεκριμένου οικισμού και πόσα από αυτά κατοικούνται; Λεπτομέρειες... Ωστόσο, αρκετοί από τους κατοίκους του οικισμού μάς παραπονέθηκαν για ελλιπή θέρμανση. Κι αυτό δεν είναι λεπτομέρεια, γιατί εκεί, στους πρόποδες της Πάρνηθας, το κρύο είναι τσουχτερό.

«Ελάτε, θα μοιραστούν δώρα για τα παιδιά...»

Πάντως, ο κόσμος που περίμενε να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό - καμιά τριακοσαριά άτομα - ήταν αρκετά υπομονετικός. Τον περίμενε πάνω από μισή ώρα. Είχε μάλιστα μεταφερθεί και από τους άλλους οικισμούς λυομένων της περιοχής, καθώς το δέλεαρ των διοργανωτών της φιέστας ήταν καταλυτικό: Θα μοιραστούν δώρα στα παιδιά, τους είχαν υποσχεθεί. Κι έτσι καταλάβαμε κι εμείς ότι ο ρόλος του πρωθυπουργού ήταν πολυσύνθετος αυτή τη φορά: θα έπαιζε, μέρες που 'ναι, και τον Αη Βασίλη...

Ο πρωθυπουργός όμως καθυστερούσε. Είχε περάσει πρώτα από την Ελευσίνα, προκειμένου να τιμήσει τους άνδρες της ΕΜΑΚ . Τους ανακήρυξε στην ομιλία του πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε και «παράδειγμα ήθους και αυτοθυσίας στην ελληνική κοινωνία». Μόνο που έμεινε στα ωραία λόγια, αφού δεν τους έδωσε καμιά υπόσχεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους: ούτε καν να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά...

Στη 1.15' το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επιτέλους έφτασε. Τον περίμεναν, άλλωστε, εναγωνίως, οι υπουργοί Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, εκπρόσωποι των τραπεζών, των εργολάβων, αρκετοί ΠΑΣΟΚογενείς δήμαρχοι και μια δράκα κλακαδόρων, που την κατάλληλη στιγμή θα φώναζε: «είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός»! Την αφορμή την έδωσε ο ίδιος: «Τα καταφέραμε», είπε και συνέδεσε το θέμα της αποκατάστασης των σεισμών με το... ένατο θαύμα της ελληνικής οικονομίας (το όγδοο θαύμα είναι βέβαια το πώς μια τέτοια κυβέρνηση που μας κοροϊδεύει όλους, μπορεί και επιβιώνει).

Το λόγο πήρε βέβαια και ο πρόεδρος της Ενωσης των Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζάς, αφού η Ενωση πρόσφερε 3 δισ. δρχ. για την κατασκευή λυομένων. (Τώρα καταλάβαμε γιατί καταστράφηκαν τόσες οικογένειες και τόσες επιχειρήσεις από τα πανωτόκια των τραπεζών. Για να στηθούν μερικά λυόμενα...). Αυτό έγινε αντιληπτό ακόμη και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ευχαρίστησε τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες για τις δωρεές τους προς τους σεισμόπληκτους...

Τι άλλο είπε ο πρωθυπουργός; Παραδέχτηκε ότι τα αιτήματα για το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης δεν έχουν ικανοποιηθεί. Εχουν υποβληθεί 25.000 αιτήσεις, αλλά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 12.000. Και δεν έχουν πληρωθεί - συμπληρώνουμε εμείς - ούτε σε 10.000 δικαιούχους.

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός

Τι δεν είπε, ώστε να μη χαλάσει, προφανώς το κλίμα της ημέρας;

  • Οτι οι περισσότερες σεισμόπληκτες οικογένειες, έχουν ξαναγυρίσει στα λαβωμένα τους σπίτια, μη έχοντας καμία ελπίδα από τα κυβερνητικά μέτρα.
  • Οτι οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει και φτιάχνουν μόνοι τους τα σπίτια τους, καθώς τα τιμολόγια που θέσπισε η κυβέρνηση δεν επαρκούν. Αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτό οι μόνο 590 αιτήσεις για στεγαστική συνδρομή, που έχουν κατατεθεί επισήμως στα ΓΑΣ.
  • Οτι δεν έχει γκρεμιστεί ούτε το 20% των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
  • Οτι δεν ξέρει κανείς ακόμη, αν θα πάρουν στεγαστική συνδρομή οι χιλιάδες κάτοχοι αυθαιρέτων.
  • Οτι οι συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό ακόμη περιμένουν το βοήθημα των 2 εκατομ. δρχ., και πολύ περισσότερο το πόρισμα για τις ευθύνες των 30 κτιρίων που κατέρρευσαν. Για το τελευταίο θα περιμένουν βέβαια πολύ, καθώς ακόμη σε πολλές περιπτώσεις αναζητούνται τα έγγραφα της πολεοδομίας...

Κατά τα άλλα, όπως δήλωσε χτες πανευτυχής ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης: «Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα». Φανταστείτε να μην είχε γίνει ούτε κι αυτό...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δράμα των σεισμοπλήκτων(2000-02-03 00:00:00.0)
Λύσεις μόνο από τον αγώνα των σεισμοπλήκτων(1999-12-31 00:00:00.0)
Με βήματα χελώνας η αποκατάσταση(1999-12-17 00:00:00.0)
Η εμπειρία των Ελλήνων σεισμοπαθών...(1999-08-20 00:00:00.0)
Βασιλεύει ο τρόμος(1996-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ