Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΕΡΙΑ - ΕΒΡΟΣ
Μεγάλες καταστροφές απ' την κακοκαιρία

Μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά είχαν υπολογιστεί είναι οι καταστροφές σε οικήματα και αγροτικές εγκαταστάσεις του νομού Πιερίας από τους σφοδρούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Το νέο πλήγμα ήρθε, ενώ ακόμη ο νομός και οι κάτοικοι δεν έχουν συνέλθει από το προηγούμενο χτύπημα, που είχε σημειωθεί μέσα στο Νοέμβρη και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις, ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον και να καταστραφεί το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία.

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν προχτές Τρίτη, σε οικήματα στο Λιτόχωρο, όπου δεκάδες σπίτια έμειναν χωρίς σκεπές, που παρασύρθηκαν από τη μανία του ανέμου, ενώ αρκετά παλαιά, αγροτικά κυρίως οικήματα, μισογκρεμίστηκαν. Στο χωριό Βροντού καταστράφηκαν πολλά μνήματα στο νεκροταφείο, από το ξερίζωμα και την πτώση δεκάδων πανύψηλων δέντρων. Καταστροφές σε δεκάδες θερμοκήπια σε έκταση τουλάχιστον 800 στρεμμάτων, σημειώθηκαν στην περιοχή του χωριού Σβορώνος και στην περιοχή του Παντελεήμονα.

Ο αγροτικός δρόμος που συνδέει την Παραλία Βαρικού με το Λιτόχωρο παρέμεινε κλειστός μέχρι και χτες, λόγω πτώσης δέντρων στο οδόστρωμα, ενώ την Τρίτη σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο μισό Λιτόχωρο και στο άλλο μισό η διακοπή παρατάθηκε στις 6 ώρες περίπου. Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού οφείλονται, σύμφωνα με τη γνώμη που εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής, σε παλαιές ζημιές του δικτύου που δεν αποκαθίστανται ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα κάθε φορά που θα έχουμε έκτακτες καταστάσεις, να σημειώνονται σοβαρές βλάβες στο σύστημα και να σταματά η ηλεκτροδότηση κατοικημένων περιοχών.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Πιερίας, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των εργαζομένων της Νομαρχίας, λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τις καταστροφές που προξένησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πλημμύρισαν χωράφια στον Εβρο

Στην περιοχή Φέρες του Εβρου τουλάχιστον 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Οι αγρότες ανάστατοι από τις καταστροφές που υπέστησαν ζητούν από τη νομαρχία να πάρει επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που σχεδόν κάθε χρόνο οδηγεί σε ανυπολόγιστες καταστροφές των καλλιεργειών τους.

Οπως καταγγέλλουν, το συχνό φαινόμενο πλημμυρών στον Βόρειο Εβρο, πέρα από τις κατά καιρούς απρόσμενα καταστροφικές καιρικές συνθήκες, κυρίως οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας των αντλιοστασίων που υπάρχουν στην περιοχή, τόσο εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος, όσο και επειδή σε ορισμένα σημεία τα αντλιοστάσια είναι χαμηλότερα από το ύψος που απαιτείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ