Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ευθύνες για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας

Ηκυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία της πολιτικής της την ανακάλυψη μέσα στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας, κυκλωμάτων διαφθοράς, προσπαθώντας να αποφύγει τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται.

Ποιος ευθύνεται για τα εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς μέσα στην ΕΛΑΣ; Η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών;

Τι είδους επιτυχία της κυβέρνησης είναι η «ανακάλυψη» περιπτώσεων όπως η τελευταία στο Μενίδι (ενώ υπάρχουν και αλλού όπως γράφεται στον Τύπο) που βοούσαν για πάρα πολύ καιρό;

Μήπως χρειαζόταν η ΥΕΥ (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) για την ανακάλυψη τέτοιων φαινομένων;

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού, η απόσειση των ευθυνών της και η προσπάθειά της να περάσει στην κοινή γνώμη ότι «παράγει έργο».

Το μόνο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση σ' αυτό τον τομέα είναι η διατήρηση και ενίσχυση του σάπιου καθεστώτος που υπάρχει μέσα στην ΕΛΑΣ που παράγει και τώρα αλλά θα παράγει και στο μέλλον ανάλογα κρούσματα.

***

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα μιλήσει για τις αιτίες αυτών των φαινομένων και πριν ακόμη ξεσπάσει, για άλλη μια φορά, πρόβλημα. Είχε τονίσει ότι η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ διευκολύνεται και τροφοδοτείται από τον αντιλαϊκό προσανατολισμό τους, από το ασφυκτικό καθεστώς των στεγανών και της στρατιωτικοποίησης στη λειτουργία τους, από τις διακρίσεις, την αναξιοκρατία, τον αυταρχισμό, την έλλειψη δημοκρατίας και σωστής διαπαιδαγώγησης στο εσωτερικό τους από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες ξένων και κύρια αμερικανικών υπηρεσιών.

Αν η κυβέρνηση ήθελε ν' αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ θα προχωρούσε στον αναπροσανατολισμό των δυνάμεών της προς τη δίωξη του εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος όπως κάνει. Διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης εξάγγειλε την προώθηση νόμου για την ουσιαστική απαγόρευση των λαϊκών διαδηλώσεων, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του αυταρχισμού που οικοδομεί.

Η κυβέρνηση «διαπαιδαγωγεί» τις αστυνομικές δυνάμεις στην καταστολή του δίκιου.

***

Αν η κυβέρνηση ήθελε την πάταξη της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ θα προχωρούσε στον εκδημοκρατισμό των ΣΑ που, εκτός των άλλων, θα περιόριζε αποφασιστικά την ύπαρξη και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.

Δε χρειαζόταν ειδική υπηρεσία, της οποίας το έργο φροντίζει να καθαγιάζει η κυβέρνηση. Γιατί ο ρόλος της δε θα περιοριστεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αλλος είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Για εκδημοκρατισμό, διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αναπροσανατολισμό των ΣΑ πρέπει να παλέψει και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα ΣΑ, αν θέλει ν' αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η «δυσφήμιση» του Σώματος. Αν δε θέλει η ειδική αυτή υπηρεσία, με πρόσχημα τη διεύρυνση καταγγελιών διαφθοράς, να στραφεί σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος στα Σώματα Ασφαλείας.


Γιάννης ΝΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ