Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μηδενικά έργα, αυξημένα τέλη

Τις ιεραρχήσεις - βιτρίνα  του προϋπολογισμού του νέου έτους, που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, καταγγέλλει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Τα ...έργα ανάπλασης του Αβραμόπουλου δε φτάνουν στις συνοικίες
Τα ...έργα ανάπλασης του Αβραμόπουλου δε φτάνουν στις συνοικίες
Στους κανόνες του τηλεοπτικού θεάματος υποτάσσει η Δημοτική Αρχή Αθήνας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προσδιορίζουν την πολιτική του Δήμου για έναν ολόκληρο χρόνο. Με προφανή στόχο να μην προβληθούν η συζήτηση και οι παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού, η Διοίκηση προγραμμάτισε τη συνεδρίαση, σήμερα, παραμονές Πρωτοχρονιάς, στις εφτά το βράδυ, ώστε τα μέσα ενημέρωσης μόλις που θα προλάβουν να μεταδώσουν τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής και μόνο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια ή καλύτερα τακτική - καθώς ανάλογη συμπεριφορά έχει εκδηλωθεί και στο παρελθόν από τη Διοίκηση Αβραμόπουλου - ουσιαστικό στόχο έχει να μην πληροφορηθούν οι δημότες για την οικονομική αδυναμία του Δήμου, από τη μία, και για τα νέα βάρη που τους επιφυλάσσει και ο προϋπολογισμός του 2000, από την άλλη. Οπως, επίσης, να μην ενημερωθούν για τη συνέργεια, ουσιαστικά, της Δημοτικής Αρχής στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία «δεν περιορίζεται στη μετακύληση εξόδων στους Δήμους και στη μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά φτάνει και στην αυθαίρετη και ευθεία αρπαγή πόρων και εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ)» - όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Η βιτρίνα «τρώει» την ουσία

Μπορεί τα παρκόμετρα να έφυγαν, η λογική, όμως, του χαρατσώματος των δημοτών παραμένει...
Μπορεί τα παρκόμετρα να έφυγαν, η λογική, όμως, του χαρατσώματος των δημοτών παραμένει...
Σχολιάζοντας αυτόν καθ' εαυτόν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, η «Συμπαράταξη», με σχετική ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει κατ' αρχήν την απουσία αναφοράς στα 100 δισ. δραχμές, που χρωστά η κεντρική εξουσία στο Δήμο. Την έλλειψη έργων πρασίνου. Το χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης έργων, που είχαν αναγγελθεί το προηγούμενο έτος. Το αυξημένο κονδύλι, και φέτος, για δημόσιες σχέσεις και αμοιβές συμβούλων δημάρχου - ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. Την αύξηση των ανταποδοτικών τελών και άλλα.

Αναλυτικά, η «Συμπαράταξη» υπογραμμίζει: «Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, για πρώτη φορά φέτος, περιέχει ενδεικτική μόνον απαρίθμηση των έργων που φέρονται ότι θα εκτελεστούν και δεν αναφέρει καν τους κωδικούς αριθμούς, στους οποίους εντάσσονται τα έργα. Προβλέπεται, εξάλλου, ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα έργα και τις επενδύσεις, που τελικά θα εκτελεστούν, θα είναι όσα χρηματοδοτούνται από τρίτους, ή επιρρίπτονται στα δημοτικά τέλη ή καλύπτονται με δάνεια». Χαρακτηριστικό των ιεραρχήσεων της Δημοτικής Αρχής - συνεχίζει η «Συμπαράταξη» - είναι πως για την εκτέλεση έργων πρασίνου προβλέπεται να δαπανηθούν μόνο 760 εκατομμύρια έναντι 700 το 1999, εκ των οποίων δαπανήθηκε μόλις το 25%.

Αντίθετα - συμπληρώνει η «Συμπαράταξη» στην ανακοίνωσή της - για τις δημόσιες σχέσεις προβλέπονται 309 εκατομμύρια και για τις αμοιβές μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων 150 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, για δαπάνες σχεδίου πόλεως που περιλαμβάνουν τις κατεδαφίσεις επικίνδυνων και αυθαίρετων κατασκευών, προϋπολογίζονται μόλις 30 εκατομμύρια, παρά τις καταστάσεις που δημιούργησε ο σεισμός.

Απολογισμός απραξίας

Αναφορικά με τις εισπράξεις του 1999, η Δημοτική Αρχή υπερηφανεύεται πως είχαν αύξηση κατά 8,194 δισ., σε σχέση με αυτές του 1998. «Ομως, αυτή οφείλεται στην επιβολή μεγάλων αυξήσεων των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και χρήσης πεζοδρομίων και όχι σε βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απορρόφηση των δανείων 500 εκατομμυρίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών δεν ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια», σημειώνει η «Συμπαράταξη». Συνεχίζοντας, τονίζει πως «η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 1999, στο σκέλος των εξόδων, φανερώνει τις ιεραρχήσεις, αλλά και την οικονομική αδυναμία του Δήμου. Οι δαπάνες που εκτελέστηκαν, ανήκουν, κατά το μέγιστο μέρος, στις ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας, με το γνωστό άδικο και αυθαίρετο σύστημα καθορισμού των αποδοχών των δημοτικών υπαλλήλων».

Αντίθετα - υπογραμμίζεται - οι δαπάνες για έργα που έχει ανάγκη η πόλη εκτελέστηκαν σε ιδιαίτερα μικρό ποσοστό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός για αγορές - απαλλοτριώσεις - ανεγέρσεις κτιρίων εκτελέστηκε σε ποσοστό 8,5%. Για έργα αποχέτευσης ακαθάρτων σε 20%. Για έργα αποχέτευσης των νερών της βροχής σε 3,7%. Για έργα ανάπλασης - αναβάθμισης της πόλης σε 10%. Ενώ για μελέτες έργων προϋπολογίστηκαν 249 εκατομμύρια, αλλά δεν εκτελέστηκε τίποτα.

«Είναι γνωστό - καταλήγει η «Συμπαράταξη» στην ανακοίνωσή της - ότι κατά μεγάλο μέρος το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου και άλλων ΟΤΑ οφείλεται στην οικονομική ασφυξία που δημιουργεί η πολιτική της κεντρικής διοίκησης. Πολιτική, που αποβλέπει στη μετατροπή των ΟΤΑ σε φοροεισπράκτορες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ