Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινούν στις 19 του Γενάρη

Νομαρχιακά συλλαλητήρια. Κλιμακώνεται ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Στις 19 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν παναγροτικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, όπως αποφασίστηκε σε συσκέψεις, που έγιναν στους δύο νομούς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Αγροτικών Συλλόγων. Τα Νομαρχιακά συλλαλητήρια εντάσσονται στην κλιμάκωση των αγώνων της αγροτιάς, που θα συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο, όπως αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, που θέτουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, αφορά στην κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που έχουν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Απαιτούν, επίσης, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές, που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την παύση των δικαστικών διώξεων κ.ά.

Στην Καρδίτσα

Με παναγροτικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ οι αγρότες του νομού, έχοντας ως «όπλο» την πλούσια πείρα του μακροχρόνιου αγώνα τους και τη δύναμη της ενότητάς τους. Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων και των αγροτικών συλλόγων του νομού, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι αγρότες μόνο με την ενωμένη πάλη τους θα μπορέσουν ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματός τους. Οπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη η φετινή χρονιά για τους αγρότες της Καρδίτσας είναι η χειρότερη, καθώς οι καλλιέργειές τους υπέστησαν τεράστιες ζημιές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για το λόγο αυτό, ένα από τα άμεσα αιτήματα που θέτουν στην κυβέρνηση είναι η κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα νέα αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως αυτά για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τα οποία θα εξοντώσουν τους αγρότες. Οσον αφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρίες, υπογραμμίστηκε ότι στοχεύει στη συγκεντροποίηση της γης σε λίγα χέρια και στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων της Καρδίτσας κατήγγειλαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού, στην οποία επιδόθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό ο υπουργός Γεωργίας, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να πιαστούν στα δίχτυα της προεκλογικής παροχολογίας και ότι αυτό θα το αποδείξουν με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκια εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα περιοδεύσουν σε χωριά της Καρδίτσας, όπου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα, θα γίνουν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του νομού, προκειμένου να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των αγροτών και να λάβει το συλλαλητήριο παλλαϊκό χαρακτήρα.

Στα Τρίκαλα

Παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα θα πραγματοποιήσουν στις 19 Γενάρη και οι αγρότες των Τρικάλων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ελήφθη σε σύσκεψη εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Αλληλεγγύη» και των αγροτικών συλλόγων Τρικάλων, που συγκάλεσε η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες, διαφορετικά θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα από τα χωράφια τους.

Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης και την επιτυχία του παναγροτικού συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα νέα σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ