Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΙΤΣΑ
Βασιλεύει ο τρόμος

Αλυτο ακόμα το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης

Σοβαρό πρόβλημα στέγασης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι περίπου 2,5 χιλιάδες σεισμόπληκτοι της Κόνιτσας. Ο αριθμός των λυομένων που φτάνουν στην πόλη συνεχίζει να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και οργανωμένοι καταυλισμοί δεν πρόκειται να δημιουργηθούν αν δεν περάσει τουλάχιστον μια βδομάδα. Επιπλέον, το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης είναι κατεστραμμένο, ενώ βράχια "απειλούν" να καταπλακώσουν οικισμό της περιοχής. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα 30 λυόμενα που "έσπευσε" να στείλει από τις 26 του Ιούλη.

Υστερα και από το δεύτερο σεισμό (6 Αυγούστου), από τις 960 κατοικίες της Κόνιτσας, 208 είναι ακατάλληλες για κατοίκηση και 278 προσωρινά ακατάλληλες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, για να διαπιστωθεί πόσα σπίτια είναι κατεδαφιστέα. Ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 40, καθώς τόσα είχαν κριθεί κατεδαφιστέα ύστερα από το πρώτο σεισμό (26 Ιούλη). Οπως είπε στο "Ρ" ο δήμαρχος Κόνιτσας, Μάκης Χατζηευφραιμίδης,οι σεισμολόγοι που βρίσκονται στην πόλη δεν έχουν κάνει σαφές τι συμβαίνει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο φόβος στους κατοίκους για νέο σεισμό. Ανησυχία που προκαλεί αύξηση στη ζήτηση σκηνών και λυομένων, αφού όλοι αποφεύγουν να μένουν στα σπίτια τους.

Μέχρι χτες είχαν διανεμηθεί στους αστέγους 635 σκηνές, ενώ η διοίκηση του δήμου είχε στη διάθεσή της άλλες 230. Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην προμήθεια λυομένων. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, φτάνουν μόλις 4 κάθε μέρα, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται να φτάνουν 8, καθώς ο χειμώνας στην περιοχή "μπαίνει" νωρίς και είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Η παροχή νερού στην πόλη γίνεται αυτή τη στιγμή από μια πηγή και μια γεώτρηση, καθώς ο κεντρικός αγωγός που παρέχει νερό από τη χαράδρα του Αώου έχει υποστεί ζημιές από κατολισθήσεις βράχων. Τα αρμόδια συνεργεία δεν έχουν επιδιορθώσει ακόμα τις βλάβες, καθώς υπάρχει φόβος νέας κατολίσθησης.Στο μεταξύ, εκκενώθηκε οικισμός της Κόνιτσας, στην περιοχή Κυπαρίσσια, καθώς βρίσκεται κοντά στο βουνό και βράχια που έχουν αποκολληθεί κινδυνεύουν να πέσουν στα σπίτια του οικισμού.

Σχολιάζοντας ο δήμαρχος τις εξαγγελίες του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Μ. Λουκάκη,για έγκριση πιστώσεων 150 εκατομμυρίων δραχμών για την αντιμετώπιση των αναγκών από τον πρώτο σεισμό, είπε ότι αυτά τα λεφτά αφορούν μόνο στα τρέχοντα έξοδα (κατεδαφίσεις και έργα υποδομής). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ανάγκες έχουν οξυνθεί, ύστερα και από το δεύτερο σεισμό και θεωρεί αυτονόητο ότι θα χρειαστούν και άλλα χρήματα. Η διοίκηση του δήμου ετοιμάζεται να καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση μέτρων για τη στήριξη της περιοχής. Τονίζει όμως ότι θα χρειαστούν, οπωσδήποτε, αναπτυξιακά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ