Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εισαγγελέας στο υπουργείο Γεωργίας

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Εισαγγελέας "μπαίνει" στο υπουργείο Γεωργίας, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή καταγγελίες του Στ. Τζουμάκα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, για φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες του υπουργείου του και απόπειρα δωροδοκίας στον ίδιο.

Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλος, διέταξε προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Ευάγγ. Κασσαλιά, οποίος συγκεκριμένα θα επιχειρήσει να διακριβώσει αν ευσταθούν οι καταγγελίες του υπουργού για χρηματισμό υπαλλήλων του υπουργείου του από ιδιώτες, με σκοπό να "τακτοποιήσουν" υποθέσεις τους. Επίσης, θα ερευνηθεί και η περίπτωση του Βοιωτού επιχειρηματία, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τζουμάκα, αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει με 90 εκατ. δραχμές, ώστε να εγκριθεί ένα επενδυτικό σχέδιο που είχε υποβάλει, στο υπουργείο.

"Βρωμάει" η δουλιά

Ανεξάρτητα, πάντως, από την εισαγγελική έρευνα και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, η στάση του υπουργού Γεωργίας στο θέμα αυτό και ειδικά στην περίπτωση της απόπειρας δωροδοκίας του από κάποιο Βοιωτό τυροκόμο (ονόματι Καραγιάννη), δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ο Στ. Τζουμάκας, μετά τις γενικόλογες επισημάνσεις σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη, ακολούθησε τακτική σιωπής, με σκοπό μάλλον να υποβαθμίσει το όλο θέμα. Κι αυτό παρά τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, που ανέφεραν ότι μετά την απόπειρα δωροδοκίας του, από τον Καραγιάννη, η επιχείρηση του τελευταίου (ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΑΕ), πήρε στη συνέχεια την κατ' αρχήν έγκριση για το επενδυτικό της σχέδιο που υπέβαλε στις 1/2/95, με επιλέξιμο προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. δραχμών, από την Επιτροπή Εγκρισης επενδυτικών σχεδίων του υπουργείου. Απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Β. Σιουμάλας, ο οποίος και προϊσταται της επιτροπής. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κατ' αρχήν έγκριση δόθηκε στις 11/7, ενώ στις 17/7 η παραπάνω απόφαση πρωτοκολλήθηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής της ΕΕ.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του "Ρ" ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ξαναϋποβάλει, επενδυτικό σχέδιο για εκσυγχρονισμό της επιχείρησής του, το οποίο εγκρίθηκε το 1992 (πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή της ΕΕ στις 14/2/1992) με επιλέξιμο προϋπολογισμό 408 εκατ. δραχμές και χρηματοδοτήθηκε από το Α ΚΠΣ (Α Πακέτο Ντελόρ). Το παραπάνω δημιουργεί και δύο επιπρόσθετα ερωτηματικά: Δικαιούται χρηματοδότηση από το Β ΚΠΣ ο επιχειρηματίας με το συγκεκριμένο σχέδιο συμπλήρωσης του τυροκομείου του; Πώς είναι δυνατόν για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της επιχείρησής του να εγκρίνονται 408 εκατ. δραχμές το 1992 και το 1996 για συμπλήρωση του εκσυγχρονισμού, 900 εκατ. δραχμές;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ