Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Τα ζώα θανατώθηκαν - οι αποζημιώσεις αργούν

"Γονάτισαν" κυριολεκτικά οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του Εβρου μετά τη θανάτωση του μεγαλύτερου μέρους του ζωικού κεφαλαίου του νομού και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού. Ηδη έχουν οδηγηθεί στη σφαγή περισσότερα από 10.000 ζώα, ενώ αποφασίστηκε η εκκαθάριση όλων των κοπαδιών στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από την επικίνδυνη ζώνη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα υγιή κοπάδια, ενώ απαγορεύεται η διακίνηση ζωοτροφών.

Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για να προλάβουν να ανανεώσουν τα κοπάδια τους, τόσο γιατί δεν έχουν άλλο πόρο ζωής όσο και για να δικαιούνται να εισπράξουν την επιδότηση για το 1997, αφού το υπουργείο Γεωργίας ξεκαθάρισε πως θα δοθούν μόνο σε όσους προχωρήσουν στην αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου μέχρι τον επόμενο Φλεβάρη. Η καθυστέρηση όμως στην καταβολή των χρημάτων, που όπως φαίνεται θα τραβήξει ακόμα μακρύτερα, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία τους. Συνολικά το ποσό της αποζημίωσης για όλα τα ζώα που θανατώθηκαν υπολογίζεται στα 3 - 3,5 δισ. δραχμές. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Γεωργίας έχει εξασφαλίσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μόνο 1,2 δισ. δραχμές, ενώ για την κάλυψη του υπόλοιπου και μεγαλύτερου μέρους αναζητά χρηματοδότηση από την ΕΕ. Το γεγονός αυτό βεβαιώνει τους φόβους των κτηνοτρόφων ότι δε θα εισπράξουν έγκαιρα τα χρήματά τους. Παράλληλα η κυβέρνηση καλείται να δώσει απάντηση και στο αίτημα όσων επλήγησαν έμμεσα από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων (Ενώσεις, αγρότες, εργοστάσια ζωοτροφών κλπ. ) για κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν από ακυρώσεις παραγγελιών σε τυροκομικά και άλλα προϊόντα.

Περιοδεία του Στρ. Κόρακα

Περιοδεία στις περιοχές που επλήγησαν από τον αφθώδη θα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.Συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ θα συναντηθεί με φορείς του νομού και θα συζητήσει με τους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την εμφάνιση της νόσου και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με το Νομάρχη Εβρου, στις 10.30 π.μ. θα μεταβεί στις Φέρρες, όπου θα έχει συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και τους φορείς της περιοχής. Στη 1 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη και στις 5 μ.μ. στην Ορεστιάδα. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Ισαάκιο όπου θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τους κτηνοτρόφους και τους φορείς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ