Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ταμπακέρα

Να μιλήσουμε για την "ταμπακέρα", μας κάλεσε χτες η "Αυγή". Να μιλήσουμε, λοιπόν, ξανά για την πραγματική "ταμπακέρα", επιμένοντας από την πλευρά μας, πως είναι πρόκληση πρώτου μεγέθους να καλούνται από τις στήλες και της "Αυγής", πλέον, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" να κατέβουν στο λιμάνι και "να πλακωθούν στο ξύλο" με τους "τσαμπουκάδες" ναυτεργάτες, που υπερασπίζουν τη δουλιά τους. Να μιλήσουμε για την "ταμπακέρα", θυμίζοντας πως το κάποτε "ΚΚΕ εσ." χρησιμοποιούσε τον όρο "επαναστατική γυμναστική" για να συστήσει στους εργάτες ότι είναι προτιμότερο να υποταχθούν παρά να αντιστέκονται. Σήμερα ορισμένοι πάνε ακόμα παραπέρα και φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους εργάτες πως, αν συνεχίσουν την "επαναστατική γυμναστική", θα βρεθούν και δαρμένοι! Ομολογούμε πως μία τέτοια εξέλιξη των ιδεών του φορέα της "προόδου" δεν την είχαμε προβλέψει.

***

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ερωτήματα, που θέτει σχετικά με την "ταμπακέρα", ορισμένα σχόλια: Εμφανίζεται η "Αυγή" να υιοθετεί πλήρως τη θέση της άρχουσας τάξης, ότι επενδύσεις σημαίνουν αναγκαστικά και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Δε μας δείχνουν ορισμένες τέτοιες επενδύσεις; Υιοθετεί, επίσης, την άποψη ότι το αίτημα "ίση αμοιβή για ίση δουλιά" είναι "εθνικιστικού τύπου διολίσθηση"! Οπότε προκύπτει το ερώτημα: το "άνιση αμοιβή για ίση δουλιά", που προωθούν οι εφοπλιστές και υπερασπίζεται σαν δικαίωμά τους η "Αυγή", αν δεν είναι ρατσισμός, τι είναι; Τι σόι διεθνισμός είναι να υπερασπίζεις το δικαίωμα του εφοπλιστή να τσακίζει τους εργάτες διαφόρων εθνοτήτων;

***

Ισχυρίζεται η "Αυγή" ότι αντιδρούν στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών οι εργαζόμενοι των τουριστικών επαγγελμάτων. Αν εννοεί τον μεγαλοξενοδόχο Διβάνη, έχει δίκιο. Αν εννοεί πραγματικούς εργαζόμενους, ας διαβάσει ξανά την ομόφωνη απόφαση της ομοσπονδίας τους: "στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών για εφαρμογή του νόμου με το σύνθημα, όπως εκφράζεται, "ελληνικά πλοία στις ελληνικές θάλασσες με Ελληνες ναυτεργάτες"".

***

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι εφοπλιστές τρίβουν τα χέρια τους με τις κινητοποιήσεις. Δυστυχώς για την "Αυγή", ο Αγούδημος είναι αυτός που δήλωσε ότι περιμένει πώς και πώς να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση του "Μάρκο Πόλο" στα ελληνικά λιμάνια, για να μπορέσει κι αυτός να βάλει στα πλοία του αλλοδαπές "να κάνουν βίζιτες με 20 δολάρια"! Ανάλογα προετοιμάζεται και ο Ποταμιάνος. Πράγματι, κάποιοι νιώθουν ικανοποίηση όταν και η "Αυγή" τους στρώνει το χαλί.

***

Και για να τελειώνουμε: Ναι, οι κομμουνιστές έμπαιναν και θα συνεχίσουν να μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για να μην περάσουν γαλέρες τύπου "Μάρκο Πόλο". Οποια σημαία κι αν έχουν στην πρύμνη τους...

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ