Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΡΡΗ
Η νέα Πλάκα είναι έτοιμη

Σε νέα Πλάκα μετατρέπεται η γειτονιά του Ψυρρή, ύστερα από την ανάπλασή της, που αποφάσισε να εκτελέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με την έγκριση του Δήμου Αθηναίων. Η αξία της γης εκτοξεύτηκε στα ύψη. Οι παλιοί κάτοικοι δεν μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή, εξαιτίας των κατακόρυφων αυξήσεων στα ενοίκια. Οι επαγγελματίες ξεριζώνονται με μεθοδευμένες ενέργειες, χωρίς να έχει οριστεί καν ένα βιοτεχνικό πάρκο, όπου μπορούν να μεταφερθούν οι δραστηριότητές τους, ή να επιδοτείται η μεταφορά. Μπαρ και καφετέριες αρχίζουν να "ζώνουν" την περιοχή. Μια περιοχή που από λαϊκή συνοικία με έντονη παραγωγική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης, προετοιμάζεται για την άλωσή της από το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο και τα υψηλά εισοδήματα.

Απλησίαστες τιμές

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων της περιοχής αποδεικνύουν το πόσο τους "ωφέλησε" η πολυδιαφημισμένη, από κυβέρνηση και δημοτική αρχή της Αθήνας, "ανάπλαση" και "αναβάθμιση" του Ψυρρή. Ο Γιώργος Γαλίτης,επαγγελματίας της περιοχής, επισημαίνει: "Για τους ιδιοκτήτες έχει αρχίσει ο "χρυσός αιώνας του Περικλή", ενώ οι μικρομεσαίοι "παίρνουν πόδι". Τα ενοίκια είναι πανάκριβα πλέον. Η αξία της γης έχει φτάσει στα ύψη. Μιλάμε για αυξήσεις μέχρι και 400%. Χώρος 160 τετραγωνικών μέτρων, που πριν από την ανάπλαση τον πουλούσαν 5 εκατομμύρια, μετά την ανάπλαση πουλήθηκε 25 εκατομμύρια.Οι παλιοί κάτοικοι έχουν πρόβλημα. Δεν μπορούν να πληρώσουν τα λεφτά που ζητούν οι ιδιοκτήτες μετά την ανάπλαση. Γι' αυτό φεύγουν. Γι' αυτό και γεμίζει η περιοχή από μπαρ και καφετέριες. Οπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο καιρό του Ψυρρή θα γίνει σαν την Πλάκα".

Ο Δημήτρης Βρούτσης,ένας από τους παλιούς κατοίκους της περιοχής, αναφέρεται στην καταστροφή των επαγγελματοβιοτεχνών της γειτονιάς. Καταστροφή από τους αργούς ρυθμούς των έργων ανάπλασης που ξεκίνησαν από το Πάσχα του προηγούμενου χρόνου και ολοκληρώθηκαν μόλις πρόσφατα. Τους χωματόδρομους και τη λάσπη που έδιωξαν τους πελάτες. Τις πεζοδρομήσεις που έκαναν τη λειτουργία των επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης αδύνατη. Τη μη παροχή βιομηχανικού ρεύματος σε όσους θέλουν να εγκαταστήσουν επιχείρηση στην περιοχή. "Είναι προγραμματισμένο", σημειώνει, "όλη η αγορά που υπάρχει εδώ και ανθούσε παλαιότερα, να "πάει" στους μεγάλους και να κλείσουν οι μικροί".

Ο Παναγιώτης Γεωργαντάς είναι ένας από τους πολλούς, που ύστερα από δεκαετίες ζωής και δραστηριοποίησης στη γειτονιά, αναγκάζεται τώρα να ψάχνει αλλού για στέγη. Από το '62 στην οδό Ερμού 75. Σπίτι και μαγαζί. Τώρα ο ιδιοκτήτης τον "βγάζει" από το κτίριο, λόγω "ανακατασκευής". Θα το μισθώσει σε άλλον, που θα το ανακατασκευάσει και θα το μετατρέψει σε πολυκατάστημα."Ποια ανάπλαση; Η ανάπλαση ήταν το πρόσχημα για να φύγουμε, να αφήσουμε την περιοχή. Και για το σπίτι δε με νοιάζει και τόσο. Σπίτι βρίσκω. Το μαγαζί και η πελατεία που θα χάσω είναι που με ανησυχεί", δηλώνει.

Επιχειρήσεις, τράπεζες και μπαρ

Μιλώντας στο "Ρ" για τη γειτονιά του Ψυρρή, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεωνίδας Αυδής τονίζει: "Φοβάμαι ότι η περιοχή θα εξελιχθεί σε μια νέα Πλάκα. Δεν μπορούμε να ταχθούμε υπέρ κάποιων παρεμβάσεων που οδηγούν σε αλλαγή της χρήσης γης σε βάρος των κατοίκων. Γιατί, εξαιτίας των ακριβών ενοικίων, αποκλείεται να επιστρέψουν στην περιοχή οι παλιοί της κάτοικοι ή να συνεχίσουν να μένουν όσοι έχουν απομείνει. Αυτό που θα συμβεί είναι να μεταφερθούν στου Ψυρρή επιχειρήσεις και τράπεζες, να ανεβεί κατακόρυφα η αξία της γης, να φύγουν και οι λίγοι παλιοί κάτοικοι που έχουν απομείνει, επειδή δε θα έχουν να πληρώσουν τα ενοίκια και πιθανώς να πάνε να μείνουν εκεί κάποιοι υψηλών εισοδημάτων σε πολυτελείς κατοικίες. Αλλά και αυτοί θα είναι λίγοι, καθώς τα πολλά μπαρ που θα ανοίξουνκαι ο θόρυβος θα τους ενοχλούν".

Και ο Λ. Αυδής συνεχίζει: "Η μουσειοποίηση, αυτή η ανάπλαση, οδηγεί στην καταστροφή της περιοχής. Η περιοχή αφαιρείται, ουσιαστικά, από την πόλη και μετατρέπεται σε θέαμα για τους περιπατητές. Αλλά ποιοι θα είναι αυτοί και πού θα μένουν; Η ανάπλαση θα γινόταν δεκτή, αν παρέμεναν οι κάτοικοι στη γειτονιά τους. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν αυτοί συνδέονται με δικές τους οικονομικές δραστηριότητες και έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλό κόστος κατοικίας".

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ