Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΝΩΜΗ
Η πόλη των προβλημάτων

Πόλη των προβλημάτων χαρακτηρίζει την Επανωμή ο δήμαρχός της Απ. Οικονομίδης.Χωρίς αποχετευτικό, παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης, με δρόμο που ενώνει την πόλη με τη Θεσσαλονίκη να είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σημερινής εποχής, αφού είναι ιδιαίτερα στενός και η χάραξή του έγινε προπολεμικά, χωρίς ρυθμιστικό σχέδιο, χωρίς Πολιτιστικό Κέντρο, με πλήρη έλλειψη κάθε πολιτιστικής υποδομής.

Ο δήμαρχος της Επανωμής περιέγραψε αυτά, όπως και άλλα σοβαρά προβλήματα, στη συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη Μπούτα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια επίσκεψής του στο δημαρχείο της πόλης.

Οπως είπε ο Απ. Οικονομίδης τα προβλήματα αυτά ξεφεύγουν, τα περισσότερα, από τη στενή αρμοδιότητα της δημοτικής Αρχής και η επίλυσή τους δυσκολεύεται, επειδή στην Απογραφή του '81 η Επανωμή βρέθηκε να έχει μόνο 5.560 κατοίκους. Στην πραγματικότητα με την αυξητική πληθυσμιακή τάση που παρουσιάζει η περιοχή, το χειμώνα η πόλη έχει πάνω από 10 χιλιάδες και τους θερινούς μήνες ξεπερνά τις 50 χιλιάδες κατοίκους. Το κόστος υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση όλου αυτού του κόσμου είναι τεράστιο και η δημοτική Αρχή αδυνατεί να το κάνει με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει, αφού οι ταχτικές επιχορηγήσεις δίνονται με βάση εκείνη την απογραφή.

Αποχέτευση

Πρώτο πρόβλημα σε προτεραιότητα είναι το αποχετευτικό. "Ντρέπομαι που το λέω, αλλά σε μια τέτοια εποχή και σε μια τουριστική περιοχή πετάμε τα βοθρολύματά μας στα χωράφια", λέει ο δήμαρχος. "Αν υποχρέωνε η δημοτική Αρχή κάθε οικογένεια να καλεί συνεργεία για την εκκένωση των βόθρων, τότε θα έπρεπε να την επιβαρύνουμε με 80 χιλιάδες το λιγότερο, αφού ο βιολογικός σταθμός του Καλοχωρίου βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά". Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του αποχετευτικού είναι πάνω από 3 δισ. Φέτος η δημοτική Αρχή κατάφερε να το εντάξει σε ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών. Σε πρώτη φάση θα γίνει η μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 με 2,5 χρόνια. Δηλαδή, η κατασκευή του αποχετευτικού θα αργήσει πολύ ακόμη αφού τα ποσά είναι απλησίαστα για τη δημοτική Αρχή.

Απαρχαιωμένο είναι και το δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Σε ορισμένα σημεία του είναι 38 χρόνων, ενώ οι προδιαγραφές του δικτύου είναι για 40 χρόνια.

Η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός

Η Επανωμή όμως πρέπει να αντιμετωπίσει και να λύσει επειγόντως και τα ακόλουθα:

Το οδικό δίκτυο που συνδέει την Επανωμή με τη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στο σημείο μέχρι την Περαία, έχει τα κακά του χάλια. Το έργο έχει περιληφθεί στο"Β Πακέτο Ντελόρ" και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το 1999, αλλά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει τους ανάλογους πόρους για την υλοποίηση σ' αυτή την προθεσμία του έργου.

Ακόμη, το καλοκαίρι 100 χιλιάδες αυτοκίνητα που πηγαίνουν στις παραλίες περνούν μέσα από το κέντρο της Επανωμής. Η μελέτη για τον περιφερειακό δρόμο έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και στην περίπτωση αυτή λείπουν 1,5 δισ. για την κατασκευή του.

Η Επανωμή δεν οικοπεδοποιείται από το '81, αφού δεν έχει εφαρμοστεί το ρυμοτομικό σχέδιο. Δεν έχει ένα Πολιτιστικό Κέντρο, ούτε χώρους άθλησης. "Εχουμε ιεραρχήσει τα προβλήματα, ξεκινήσαμε τα περισσότερα από τα αναγκαία έργα, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει στην περίπτωσή μας η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Από την αρχή εδώ αρχίζουν τα προβλήματα", είπε ο δήμαρχος. Επίσης υπογράμμισε το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός για την περιοχή καθώς συχνά την επισκέπτεται και έχει φέρει ζητήματα που την απασχολούν στη Βουλή.

Ο Βαγγέλης Μπούτας από την πλευρά του υποσχέθηκε να συνεχιστεί το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κόμματος και με όσες δυνάμεις διαθέτει να αγωνίζεται δίπλα στο δήμο και τους αγρότες της Επανωμής. Σημείωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις στερούν την ΤΑ από τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, προσπαθώντας να τις μετατρέψουν σε φορομπηχτικό μηχανισμό. "Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντισταθούν σε μια τέτοια λογική και να απαιτούν αυτά που τους οφείλει η πολιτεία", τόνισε.

Να σημειώσουμε ότι και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γ. Βογιατζής μιλώντας στην ίδια συνάντηση περιέγραψε τα προβλήματα των αγροτών, τονίζοντας ότι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από ενδιάμεσους που μεσολαβούν στο μακρύ δρόμο προς την Ομοσπονδία. Πράγματι, οι αγρότες είναι δύσκολο ακόμη και να επικοινωνήσουν με το Κέντρο της Ομοσπονδίας που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νομού, 50 χιλιόμετρα μακριά. Τέλος, είπε, ότι οι αγρότες ακόμη δεν έχουν πληρωθεί το περσινό βαμβάκι.

Αποστόλης ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ