Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ
Με βήματα χελώνας η αποκατάσταση

Την απελπιστική κατάσταση δεν μπορούν να κρύψουν ούτε οι επίσημες ανακοινώσεις

Η κατάσταση στο θέμα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων εξακολουθεί να παραμένει απελπιστική, ακόμη και με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής και με τα οποία γίνεται προσπάθεια αυτή η κατάσταση να... ωραιοποιηθεί!

Σύμφωνα με όσα λέει ο Χρ. Βερελής, μέχρι τις 15 Δεκέμβρη είχαν τοποθετηθεί 6.362 λυόμενα και τροχόσπιτα, ενώ μέχρι τις 22 Δεκέμβρη θα τοποθετηθούν άλλα 220 και από κει και πέρα αν ζητούνται επιπλέον θα τοποθετούνται από τα αποθέματα ασφαλείας που διατηρούνται. Δηλαδή ο υφυπουργός αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν συνολικά 6.500 λυόμενα και όχι 7.500 όπως έχει ανακοινωθεί, επειδή δεν υπάρχουν άλλα αιτήματα από τους δήμους... Παραθέτει μάλιστα και πίνακα, από τον οποίο προκύπτει ότι έχουν διατεθεί και τα 6.362 λυόμενα στους δικαιούχους, όταν είναι γνωστό ότι σε αρκετούς από τους οικισμούς αυτούς γίνονται ακόμη εργασίες και δεν έχουν διανεμηθεί.

Προκειμένου μάλιστα να πείσει ότι δεν υπάρχουν σεισμόπληκτοι σε σκηνές, αναφέρει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ - ύστερα βέβαια από το «σαφάρι» ορισμένων δήμων εναντίον των σεισμοπλήκτων που διέμεναν σε σκηνές - θα κάνει το ίδιο έρευνα προκειμένου να καταμετρηθούν οι εναπομείνασες κατοικούμενες σκηνές! Χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, υποστηρίζει ότι οι σκηνές αυτές κατοικούνται αποκλειστικά από μη δικαιούχους, κυρίως αλλοδαπούς...

Με βήματα χελώνας χορηγούνται και τα επιδόματα ενοικίου ή συγκατοίκησης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι 15 Δεκέμβρη, είχαν υποβληθεί 22.382 αιτήσεις, είχαν εγκριθεί 15.029, αλλά είχε διατεθεί το ποσόν των 2,118 δισ. δρχ. που αντιστοιχεί σε 8.445 σεισμόπληκτες οικογένειες. Δηλαδή το επίδομα δεν έχει πληρωθεί ακόμη στα δύο τρίτα περίπου των οικογενειών που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση...

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τη στεγαστική συνδρομή για την ανακατασκευή και επισκευή των σεισμοπλήκτων σπιτιών, αφού μέχρι τις 15 Δεκέμβρη είχαν υποβληθεί στα ΓΑΣ μόνο 510 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 170 αφορούν ανακατασκευές και οι 340 επισκευές. Εμμεσα ο υφυπουργός παραδέχεται ότι οι σεισμόπληκτοι έχουν πέσει θύματα μιας ατέλειωτης γραφειοκρατίας προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις, αφού ανακοίνωσε ότι από τις 3 Γενάρη στα ΓΑΣ θα υπάρχουν δικηγόροι, οι οποίοι θα δίνουν πληροφορίες και εξετάζουν τα δικαιολογητικά, με στόχο ο έλεγχος αυτός να ολοκληρώνεται σε μια μέρα...

Ο νέος αντισεισμικός κανονισμός

Το νέο αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηρότερες προδιαγραφές για την κατασκευή κτιρίων ή και για επεμβάσεις στα ήδη υπάρχοντα, υπέγραψαν χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και ο υφυπουργός Χρ. Βερελής. Εχει τίτλο «Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός - έκδοση 2000» (ΕΑΚ 2000), συντάχθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή του ΟΑΣΠ. Αποτελεί αναθεώρηση αυτού που ισχύει από το 1995, θα τεθεί σε παράλληλη εφαρμογή με τον προηγούμενο για ένα χρόνο και από το 2001 θα υπάρξει αποκλειστική εφαρμογή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις αλλαγές θα ανεβάσουν το κόστος κατασκευής των οικοδομών, ενώ σημαντικό κόστος θα έχουν και οι μηχανικοί μελετητές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να αγοράσουν νέα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

  • Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης σε κτίρια και η τροποποίηση φερόντων και μη φερόντων στοιχείων (σκελετός και τοιχοποιία) χωρίς προηγούμενη μελέτη.
  • Επιβάλλεται η υποχρεωτική κατασκευή επιπλέον τοιχωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα σε κτίρια με πιλοτή ή κτίρια με ισόγεια καταστήματα με τοιχοπληρώσεις.
  • Επιβάλλεται εδαφοτεχνική μελέτη για όλες τις νέες κατασκευές. Οι μελετητές μηχανικοί εφόσον δεν μπορούν να εκτιμήσουν τα εδαφοτεχνικά στοιχεία του οικοπέδου τους με βάση αντίστοιχες εδαφοτεχνικές έρευνες γειτονικών οικοπέδων, θα πρέπει να ζητούν από τον ιδιοκτήτη τη διενέργεια εδαφοτεχνικής έρευνας. Το μέτρο αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει το κόστος της οικοδομής κατά 1 με 2 εκατ. δρχ.
  • Επιβάλλεται ο έλεγχος γενικής ευστάθειας του κτιρίου όταν εδράζεται κοντά σε φυσικά ή τεχνικά πρανή (όταν δηλαδή το έδαφος έχει μεγάλη κλίση).
  • Τροποποιούνται ορισμένοι συντελεστές που σχετίζονται με τα φάσματα και επιταχύνσεις σχεδιασμού και οι κεντρότητες σχεδιασμού των κτιρίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ