Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοιχτή η διαμάχη για το Ολυμπιακό Χωριό

Από την ΟΕΟΑ επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της απόφασής της για τη διαδικασία σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης

Στη δίνη διαμάχης χοντρών οικονομικών συμφερόντων βρίσκεται η υπόθεση κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, όπως φαίνεται και από την ανοιχτή διαμάχη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε εκείνες τις διαδικασίες που θα καθορίσουν και τον ανάδοχο του έργου. Μετά την ακύρωση του διεθνούς κλειστού διαγωνισμού για τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μια απόφαση του ΔΣ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (ΟΕΟΑ), με την οποία αναλάμβανε τη δικαιοδοσία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης, παρά τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), αλλά και η ακριβώς αντίθετη απόφαση, μόλις μια μέρα μετά, της Διυπουργικής Επιτροπής αποδεικνύουν του λόγου του αληθές. Το γεγονός ότι κύκλοι της ΟΕΟΑ επέμεναν χτες ότι «δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης της απόφασής του» είναι άλλη μια απόδειξη!

Συγκεκριμένα: Την περασμένη Τρίτη και με αιτιολογία την καθυστέρηση που υπάρχει ήδη μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το ΔΣ αποφάσισε να αναλάβει τη διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. Μάλιστα όρισε υπεύθυνο γι' αυτήν τη διαδικασία το μέλος του ΔΣ Λ. Νικολάου. Μια μέρα μετά, η Διυπουργική Επιτροπή ζήτησε την αλλαγή της απόφασης αυτής. Βέβαια δεν έγινε καμιά επίσημη ανακοίνωση, αλλά αυτό έγινε γνωστό, όπως άλλωστε ανέφεραν χτες όλα τα δημοσιεύματα. Από την ΟΕΟΑ επέμεναν ότι δεν υπάρχει «οδηγία» της Διυπουργικής για ανατροπή της απόφασης, αλλά αυτό που ζητήθηκε είναι «να συμφωνήσουν ΟΕΟΑ και ΟΕΚ». Στελέχη της ΟΕΟΑ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας με τον ΟΕΚ και σημείωναν με νόημα ότι και με την ισχύουσα σύμβαση μπορεί να γίνει αυτή η αλλαγή, γιατί η ίδια η σύμβαση αναφέρει ότι «αποτελεί αρχική σύμβαση - πλαίσιο» που «θα συμπληρωθεί και εξειδικευτεί...».

Πάντως, η ισχύουσα σύμβαση προβλέπει ρητά ότι στην αρμοδιότητα του ΟΕΚ ανήκει «η διαδικασία για τη σύνταξη των μελετών εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης...». Η διαδικασία αυτή δεν είναι τυπική, αλλά καθοριστική, γιατί θέτει όρους και προδιαγραφές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημοπράτηση του έργου και την ανάδειξη του αναδόχου.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ του ΟΕΚ. Ο πρόεδρος Γ. Ιωαννίδης, ενημερώνοντας τα μέλη, είπε ότι η Διυπουργική ζήτησε από την ΟΕΟΑ να ανατρέψει την απόφασή της και πως ο ΟΕΚ θα συντάξει τα Τεύχη. Επίσης, έγινε αναφορά και στη Διεθνή Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού (εμπορικά κέντρα, καταστήματα κλπ. σε έκταση 120 στρεμμάτων), η οποία θα κατασκευαστεί μαζί με το υπόλοιπο έργο, αλλά το κόστος της θα αναλάβει η ανάδοχος εταιρία, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή της στη διάρκεια, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Εάν αυτό το ενδεχόμενο επισημοποιηθεί, ο πόλεμος για τον ανάδοχο του έργου θα χοντρύνει περισσότερο, καθώς προστίθεται ένα πολύ προσοδοφόρο γι' αυτόν «φιλέτο».

Κρίσιμη για τις εξελίξεις στο θέμα, θεωρείται η σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΟΕΟΑ με τον πρόεδρο του ΟΕΚ.

  • Με επιστολή του στο «Ρ» ο Κώστας Καρτάλης, ειδικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρει ότι δε δήλωσε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας μας πως «η σχετική οδηγία της Διυπουργικής Επιτροπής έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την ΟΕΟΑ» όπως γράψαμε, αλλά πως «η Διυπουργική Επιτροπή θεώρησε δεσμευτική τη σύμβαση - πλαίσιο μεταξύ ΟΕΟΑ και ΟΕΚ για το Ολυμπιακό Χωριό».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγριες κόντρες για τον «έλεγχο» του έργου (2001-01-11 00:00:00.0)
Μάχη συμφερόντων για το Ολυμπιακό Χωριό (2000-09-23 00:00:00.0)
Αδιαφανής ο διαγωνισμός (2000-01-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση της αμερικάνικης πρεσβείας ακύρωσε το διαγωνισμό! (1999-12-21 00:00:00.0)
Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Χωριό (1999-12-02 00:00:00.0)
"Αρχαίο πνεύμα"... διαπλεκόμενο (1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ