Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΙ
Αδιαφανής ο διαγωνισμός

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ

Ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Εξηγήσεις από τους υπουργούς Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού από τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), με αντικείμενο «την κατασκευή των ιπποδρόμων Μαρκοπούλου και Θεσσαλονίκης, των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Δέλτα, του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και τη διενέργεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος», ζητούν με Ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής τα «τεύχη δημοπράτησης» του διαγωνισμού.

«Υπό συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας διεξάγεται από τον ΟΔΙΕ κλειστός διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή πακέτου - μαμούθ», επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές. «Η διάρκεια της παραχώρησης, συνεχίζουν, υπολογίζεται σε 25 χρόνια τουλάχιστον και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μοναδικό αντισταθμιστικό όφελος για το κράτος θα είναι ένα ποσοστό εσόδων από το ιπποδρομιακό στοίχημα και γενικώς τα έσοδα διαχείρισης των έργων. Επιπλέον, συνεχίζει η Ερώτηση, θεωρείται πιθανόν ότι παρ' όλο που το έργο διαφημίζεται ως αυτοχρηματοδοτούμενο - εξ ου και τα μεγάλα ανταλλάγματα/ παραχωρήσεις προς τον ανάδοχο - τα προβλεπόμενα συνεδριακά κέντρα θα εξασφαλίσουν στον ιδιώτη - επενδυτή τη γενναία κρατική και κοινοτική χρηματοδότηση».

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τις προεπιλεγείσες εταιρίες και τα οποία ενισχύουν τις υποψίες των κατοίκων ότι το κέντρο πολλαπλών χρήσεων του Φαληρικού Ιπποδρόμου είναι πιθανό να στεγάσει δραστηριότητες τζόγου. «Οι ανησυχίες αυτές, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενισχύονται και από την ανάγνωση του εντύπου του ΟΔΙΕ με τον τίτλο: "Ενημερωτική έκθεση για την κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο" το οποίο επιχειρεί να προσελκύσει ιδιώτες - επενδυτές εμφανίζοντας τη χώρα μας ως χώρα τζογαδόρων, στην οποία το "μέσο ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός του στα τυχερά παίγνια", ενώ "γενικά περισσότερα χρήματα ξοδεύονται στα τυχερά παιχνίδια απ' ό,τι σε αλκοολούχα ποτά ή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Παράλληλα, οι βουλευτές αναφέρονται σε καταγγελία σύμφωνα με την οποία γνωστό δικηγορικό γραφείο, το οποίο συμμετέχει στο ΔΣ του ομίλου Intracom - όμιλος που ως γνωστόν φέρεται ανάμεσα στους πέντε προεπιλεγέντες - συμμετέχει και στην ομάδα διεθνών συμβούλων, η οποία αποτελεί χρηματοοικονομικό σύμβουλο του ΟΔΙΕ.

Οι Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους υπουργούς:

  • Σε ποια νομοθεσία στηρίχτηκε το ΔΣ του ΟΔΙΕ προκειμένου να προσδιορίσει το αντικείμενο του έργου για το οποίο επιχειρεί την προσέλκυση ιδιώτη - επενδυτή;
  • Ποια είναι τα ανταλλάγματα τα οποία παραχωρούνται στον ανάδοχο του έργου;
  • Μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης ποιες από τις νόμιμες αρμοδιότητές του θα ασκεί πλέον ο ΟΔΙΕ;
  • Πότε υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ ΟΔΙΕ και «Αθήνα 2004» και τι προβλέπει;
  • Εγινε προεπιλογή των εταιριών από το ΔΣ του ΟΔΙΕ και με βάση ποια κριτήρια;
  • Γιατί, ο ΟΔΙΕ επέλεξε τη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού και όχι του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές (2015-10-22 00:00:00.0)
Με δάνειο από ολλανδική τράπεζα (2001-09-18 00:00:00.0)
Αλλαγές στις χωροθετήσεις εγκαταστάσεων (2001-02-02 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» ο ΟΠΑΠ για τη «μαύρη τρύπα» (2000-08-03 00:00:00.0)
«Τάξη» στη διελκυστίνδα των συμφερόντων (2000-05-31 00:00:00.0)
Στηρίζει τα διαπλεκόμενα η πλειοψηφία (2000-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ