Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
Απροστάτευτοι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των καπνεμπόρων

Απροστάτευτοι στις διαθέσεις και κερδοσκοπικές επιδιώξεις των καπνεμπόρων, που ρίχνουν ανενόχλητοι τις τιμές δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των καλλιεργητών, βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί των Παλατιτσίων του Νομού Ημαθίας.

Η μέση τιμή καπνού κατηγορίας «Σαμψούς» είναι στο Νομό Πιερίας 500 δραχμές το κιλό, ενώ στην Ημαθία κάτω από τις 300 δραχμές. Οι τιμές αυτές, που είναι λίγο πιο πάνω από το κόστος παραγωγής, έχουν φέρει τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

Η προσπάθειά τους να καταφύγουν στο υπουργείο Γεωργίας, ώστε να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας των προϊόντων τους, έπεσαν στο κενό, αφού δεν προβλέπεται, λόγω και της συγκεκριμένης πολιτικής της ΕΕ, καμία κρατική παρέμβαση σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλατιτσίων, Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Ενα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγροτικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, είναι η φθίνουσα πορεία που αυτή ακολουθεί... Οι φετινές όμως τιμές για τα καπνά αποτελούν για μας το τελειωτικό χτύπημα. Γιατί όχι μόνο οι παραγωγοί δε θα μπορέσουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, αλλά θα αντιμετωπίσουν άμεσο βιοποριστικό πρόβλημα».

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι θέμα αγροτικής πολιτικής της ΕΕ», για να καταλήξει: «Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν τα πράγματα γίνονται τραγικά για τους αγρότες, αλίμονο σ' αυτόν που θα ξυπνήσει τον γίγαντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ