Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφαιρούνται αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Επιστολή του Θ. Κατριβάνου προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Γεωργίας

Να αποσυρθούν διατάξεις νόμων και ρυθμίσεων των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Γεωργίας, με τις οποίες αφαιρούνται αρμοδιότητες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), ζητά με επιστολές του προς τους αντίστοιχους υπουργούς, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Θ. Κατριβάνος.

Στις επιστολές του ο Θ. Κατριβάνος κάνει λόγο για «επιχειρούμενη, διά νόμων, συρρίκνωση του θεσμού της ΝΑ, η οποία είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου παράνομη». Και συμπληρώνει πως «προετοιμάζεται το έδαφος για αφαίρεση αρμοδιοτήτων της ΝΑ σε όφελος της κεντρικής εξουσίας, κάτι που προσβάλλει βάναυσα το θεσμό».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Λ. Παπαδήμα , πως με διατάξεις νόμου υπό δημοσίευση του υπουργείου, αφαιρούνται αρμοδιότητες των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το δε προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές αποσπάται αυτοδικαίως στο νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου», με συνέπεια - όπως σημειώνει ο Θ. Κατριβάνος - να πλήττεται για μια ακόμη φορά ο θεσμός.

Με την επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, ο Θ. Κατριβάνος ζητά «να αποσυρθεί από το σχέδιο οργανογράμματος του υπουργείου κάθε διάταξη που αφορά τη σύσταση Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε νομαρχιακό και εν γένει τοπικό επίπεδο». Οπως συμπληρώνει, ο νόμος για τη ΝΑ προβλέπει πως όλες οι αρμοδιότητες που αφορούσαν την αγροτική ανάπτυξη σε χωρικό επίπεδο νομού περιήλθαν στους δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Κατ' ακολουθία - τονίζει - σε όλες τις ΝΑ με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας τους, συστήθηκαν και έκτοτε λειτουργούν Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης».

Το θέμα, ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, την Τρίτη, 25 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ