Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στο «σφυρί» ο ΟΠΑΠ για τη «μαύρη τρύπα»

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση και τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) με πρόσχημα την κάλυψη δαπανών για τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ να καλύψει ένα μέρος της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού των Αγώνων, ο οποίος ξεπερνά τα 2 τρισ. δρχ.

Σε πρώτη φάση - μέσα στο 2000 - η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μετοχοποίηση του 15% του ΟΠΑΠ . Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, δήλωσε πως «θα είναι ένα μικρό ποσοστό στην αρχή, αλλά θα υπάρχει περιθώριο για τα επόμενα χρόνια» και πως έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε συνολικά το θέμα της χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί όλοι οι πόροι και πως η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ θα προσφέρει ένα σημαντικό μέρος στο κόστος διεξαγωγής των Αγώνων.

Ο ΟΠΑΠ είναι το επόμενο «θύμα», μετά και τη δρομολόγηση της εκποίησης του αντικειμένου του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) και την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ανάδοχο που θα κατασκευάσει τους δύο νέους ιπποδρόμους και το Ιππικό Κέντρο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια εσόδων για το δημόσιο και την εισροή δεκάδων δισεκατομμυρίων στα ταμεία επιχειρηματικών ομίλων.

Η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση σαν εναλλακτική λύση για τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης των Αγώνων, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Βιντεολόττο. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση Βιντεολόττο δεν έχει κλείσει οριστικά για την κυβέρνηση και την ενδιαφερόμενη εταιρία τζόγου...

Σύμφωνα με το φάκελο διεκδίκησης, η εταιρία «Αθήνα 2004» θα έπρεπε να εισπράξει από το Ολυμπιακό Βιντεολόττο ποσό 70 δισ. δρχ. για τις ανάγκες προετοιμασίας των Αγώνων. Στο μεταξύ, στον προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2000 έχει προβλεφτεί κονδύλι ύψους 10,5 δισ. δρχ. που υπολογίζεται πως θα εισπραχθεί είτε από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ είτε από άλλη πηγή χρηματοδότησης (π.χ. νέο τραπεζικό δάνειο της εταιρίας).

Το πρώτο μνημόνιο

Υπογράφτηκε χτες το μνημόνιο μεταξύ της «Αθήνα 2004» και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που αφορά στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων αρμοδιότητας ΓΓΑ. Η «Αθήνα 2004» θα επιβλέπει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των προδιαγραφών των έργων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί αντίστοιχο μνημόνιο μεταξύ «Αθήνας 2004» και ΥΠΕΧΩΔΕ. Τέλος, εκκρεμούν τα μνημόνια με τα υπουργεία Τύπου, Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

  • Την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να καθιερωθεί τακτική, ανά τετράμηνο, ενημέρωση για την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Απ. Κακλαμάνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ