Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε μας προσφέρει το Λύκειο, λένε οι μαθητές

Ησυντριπτική πλειοψηφία των μαθητών θέλει και θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση των σπουδών τους μετά το Λύκειο, ενώ μόνο το 7,7% επιθυμεί να μπει άμεσα στην αγορά εργασίας. Ωστόσο οι εφτά στους δέκα μαθητές θεωρούν τη φοίτησή τους στο Λύκειο «άχρηστη» και μόλις το 5,9% τη θεωρεί σημαντική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», από έρευνα που έκανε το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας, κι αποδεικνύουν μ' άλλο έναν τρόπο τη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, με αποκλειστικό σκοπό την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές είναι φυσικό να μην «αγαπούν» ένα τέτοιο σχολείο, γι' αυτό και λιγότεροι από τους μισούς μαθητές (το 45,5%) έχουν θετική γνώμη για το σχολείο, ενώ περίπου ανάλογο ποσοστό (το 42%) δηλώνει πως νιώθει άγχος και σε μερικές περιπτώσεις αδιαφορία μέσα στην τάξη.

«Ανδρικά μαθήματα» χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους μαθητές η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά, ενώ η Ψυχολογία, οι Ξένες Γλώσσες, τα Νέα Ελληνικά και η Ιστορία χαρακτηρίζονται ως «γυναικεία». Παράλληλα δε λείπουν τα σχέδια αγοριών και κοριτσιών για το μέλλον και τη φοίτησή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και θεωρούν επιτυχία τη δυνατότητα συνδυασμού ομαλής οικογενειακής ζωής και επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Οι επιδόσεις τους πάντως στα βασικά μαθήματα του σχολείου είναι χαμηλότερες από αυτές στα δευτερεύοντα μαθήματα.

Την εικόνα αυτή συνθέτουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας, που διενήργησε επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Βασιλικής Δεληγιάννη - Κουιμτζή και πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 1998-1999. Το δείγμα αποτέλεσαν 1.115 μαθητές από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και η επεξεργασία των στοιχείων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ