Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενα χρόνο μετά...

Προσπαθώ να πιάσω το βλέμμα σου, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στο χαρτί. Ενα βλέμμα δακρυσμένο και καθάριο, ένα βλέμμα απόγνωσης, επιμονής και επίγνωσης ότι μπορεί να είναι το τελευταίο σου. Με τη μαύρη κορδέλα του πένθους στο αριστερό σου χέρι, στο χέρι της καρδιάς, και με τα χέρια υψωμένα να κρατούν το λάβαρο: τη ματωμένη μπλούζα αυτού που πενθείς με το χέρι της καρδιάς, το δικό σου λάβαρο.

Αυτή σου η εικόνα έχει μείνει πολύ βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Από τότε που σε είδα στα μέσα του περασμένου Ιούλη στα διεθνή πρακτορεία. Αυτό σου το βλέμμα αναζητώ με αγωνία, στη γωνιά του υπολογιστή μου, κάθε φορά που θέλω να πάρω μια ανάσα, που θέλω να μου δώσω κουράγιο, που θέλω να πιστέψω πάλι, που θέλω να σφίξω τη δική μου γροθιά, που νιώθω την ανάγκη να καθαρίσω το δικό μου βλέμμα!

Αναρωτιέμαι, πολλές φορές, ποια θα μπορούσαν να είναι τα λόγια σου, ποια η χροιά της φωνής σου. Υποθέτω ότι ποτέ δε θα μάθω. Υποθέτω, άλλωστε, ότι λίγη σημασία έχουν, αφού ό,τι και αν είχες να πεις, όσο δυνατά και αν το βροντοφώναζες, δε θα έφτανε ποτέ να είναι τόσο διαπεραστικό, τόσο διαχρονικό, τόσο βαθύ όσο αυτή η μία και μοναδική σου εικόνα. Μία εικόνα - κραυγή που έκανε το γύρο του κόσμου. Και μετά, πέρασε στο περιθώριο, στην αφάνεια, στη λήθη, στη σιωπή όπως τόσες άλλες κραυγές, σαν την κραυγή που κρατούσες λάβαρο.

Είμαι σίγουρη ότι σχεδόν κανείς από όλους όσοι, πριν από ένα χρόνο, συνέθεταν συγκινητικά και «αντικειμενικά» δημοσιογραφικώς, άρθρα με αφορμή όσα ακριβώς οδήγησαν εσένα σε αυτό το βλέμμα, δε σε θυμάται. Οι ερμηνείες, πάντα, είναι οι συμφέρουσες. Η κραυγή σου για δημοκρατία και ελευθερία πνίγηκε. Ο πρώτος της θάνατος το αίμα, τον περασμένο Ιούλη στην Τεχεράνη. Ο δεύτερος αργός της θάνατος από όλους όσοι έσπευσαν να σε βαφτίσουν υποστηρικτή του «μεταρρυθμιστή» Προέδρου που διέταξε τη σφαγή σας. Πνίγεται, καθημερινά, η κραυγή σου από όσους τολμούν να κάνουν παραινέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ενώ σφίγγουν το χέρι της ηγεσίας του στην υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.

Σφίγγουν το ίδιο χέρι, που μέσα από τα όργανα του καθεστώτος του, σε καταδίκασε σε 10ετή απομόνωση γιατί η εικόνα σου, που είδε όλη η ανθρωπότητα, «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Σφίγγουν το χέρι στο καθεστώς που καταδίκασε σε θάνατο τόσους συναγωνιστές σου.

Ενα χρόνο μετά την «αιματοβαμμένη άνοιξη» πολλοί λίγοι ασχολούνται με το λάβαρο και το καθάριο βλέμμα του νεαρού που έφτασε στα σπίτια όλων. Κι όμως, δεν είσαι άλλη μια είδηση της περασμένης χρονιάς. Δεν είσαι άλλη μια «δυνατή εικόνα» στο βωμό της αντικειμενικής ενημέρωσης. Είσαι πια αγαπημένος και οικείος. Είσαι αυτό ακριβώς που είναι και το βλέμμα σου: καθάριος και απεγνωσμένα αποφασισμένος για όσα είναι μοναδική αλήθεια. Οπως το ματωμένο λάβαρό σου.

ΥΓ. Για τον 22χρονο Αχμάντ Μπατεμπί, τον Ιρανό φοιτητή που η εικόνα του έκανε το γύρο του κόσμου στα μέσα του περασμένου Ιούλη και αποτέλεσε το βασικό ενοχοποιητικό, σε βάρος του, στοιχείο, για την καταδίκη του, ένα 24ωρο πριν από τον εκλογικό θρίαμβο του «μεταρρυθμιστή» Χαταμί, το Φλεβάρη.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ