Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηχηρό χαστούκι σε κυβέρνηση - ΟΤΕ από τη Βουλγαρία

Απορρίφθηκαν οι όροι για την εξαγορά του οργανισμού τηλεπικοινωνιών της γειτονικής χώρας, παρότι αυξήθηκε υπέρογκα το τίμημα, φτάνοντας στα 220 δισ. δρχ.

Ενα ηχηρό χαστούκι δέχτηκε προχτές από τη Βουλγαρία ο ΟΤΕ και η ιμπεριαλιστική πολιτική της διείσδυσης που επιχειρεί μέσω των εξαγορών ομοειδών επιχειρήσεων στο χώρο της Βαλκανικής και αλλού. Συγκεκριμένα οι Βούλγαροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη διακοπή των συνομιλιών για την πώληση του 51% του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών BTC - μετά από 17μηνες διαπραγματεύσεων - στην κοινοπραξία του ΟΤΕ με την Ολλανδική ΚΡΝ και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει το φθινόπωρο.

Το «χαστούκι» αυτό απευθύνεται όχι μόνο στον ΟΤΕ, αλλά και στην κυβέρνηση η οποία στηρίζει τις επεκτατικές αυτές βλέψεις του Οργανισμού (είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προ ημερών είχε μεταβεί στη Σόφια και συναντήθηκε με το Βούλγαρο πρωθυπουργό με βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ακριβώς την εξαγορά της BTC) και προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρησιμοποιούν ως όχημα τον ΟΤΕ για να διεισδύσουν με τη σειρά τους και να εκμεταλλευτούν με ιδιαίτερη απληστία τις αγορές των γειτονικών χωρών και τους κατοίκους τους.

Ο ΟΤΕ μάλιστα, στην προσπάθειά του αυτή δε διστάζει να ανεβάσει το τίμημα των εξαγορών σε υπέρογκα ύψη υποθηκεύοντας, αφενός το μέλλον του, ενώ παράλληλα τα «σπασμένα» καλείται να πληρώσει πάντα ο ελληνικός λαός, που έχει φτάσει να πληρώνει τα τηλεφωνικά τέλη για... χρυσάφι! Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινοπραξία του ΟΤΕ - ΚΡΝ κατά την περίοδο των 17μηνων διαπραγματεύσεων είχε δεχτεί να ανεβάσει το τίμημα της εξαγοράς της βουλγαρικής εταιρίας από 450 εκατ. δολάρια στα 610 εκατ. δολ., δηλαδή από 160 σε 220 δισ. δρχ.!

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων η συμφωνία απέτυχε γιατί:

1. Η κοινοπραξία ΟΤΕ - ΚΡΝ ζητούσε νομοθετική ρύθμιση για παράταση του μονοπωλίου της BTC στη Βουλγαρία και μετά το 2003.

2. Είχε θέσει ρήτρες, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας.

3. Υπήρχαν απαράδεκτες ρυθμίσεις στο συμβόλαιο (εγγυήσεις του δημοσίου κλπ) που αν γίνονταν δεκτές από τη βουλγαρική πλευρά, θα τις απαιτούσαν και οι άλλοι ιδιώτες στις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που πιθανά θα γίνουν στη χώρα.

4. Η κοινοπραξία δε δεχόταν την παροχή δωρεάν υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στο στρατό και την αστυνομία της Βουλγαρίας.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η εκδοχή που προβάλλει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με την οποία, πίσω από την άρνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης κρύβεται η απαίτηση του ΟΤΕ να διακόψει η βουλγαρική εταιρία BTC το επενδυτικό της πρόγραμμα με νομοθετική ρύθμιση, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλες αυτές οι προμήθειες από την «Ιντρακόμ» του Σωκρ. Κόκκαλη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ