Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Πολλά τα προβλήματα των πυροπαθών αγροτών
  • Περιοδεία στα χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης
  • Nα αντιδράσουν άμεσα, μαχητικά και οργανωμένα στα μέτρα - κοροϊδία, να διεκδικήσουν ουσιαστικές λύσεις, καλεί  τους αγρότες η ΝΕ Κορινθίας του Κόμματος

Να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στις αποζημιώσεις - ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πως θα τους δοθούν, κάλεσε τους πυροπαθείς αγρότες της Κορινθίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, σε περιοδεία που πραγματοποίησε, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στα χωριά που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Κοινή διαπίστωση των πυροπαθών που συνάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ήταν πως τα κυβερνητικά μέτρα δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές, ενώ έντονη ήταν και η ανησυχία για το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Ο Π. Κοσιώνης ξεκίνησε την περιοδεία του από τα χωριά Ρίζα και Στύλια, όπου έγινε αποδέκτης των ανησυχιών για τις αποζημιώσεις στις ελιές και στη σουλτανίνα και τις χαμένες επιδοτήσεις στο λάδι και την κορινθιακή σταφίδα. Οι κάτοικοι υπολογίζουν ότι το χαμένο φετινό εισόδημα συνολικά στο χωριό αγγίζει τα 300 εκατομμύρια δραχμές, εξαιρώντας τις χαμένες ενισχύσεις για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, τα κυβερνητικά μέτρα δεν προβλέπουν δραχμή για αποζημιώσεις για τη φετινή παραγωγή που χάθηκε. Μάλιστα σχολίασαν τη φραστική «υπόσχεση» του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, ότι «θα δοθούν οι στρεμματικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τη φετινή παραγωγή», η οποία όμως έχει καεί! Τέλος, οι κάτοικοι επεσήμαναν στο βουλευτή του ΚΚΕ την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στο χωριό.

Ακολούθως ο Π. Κοσιώνης επισκέφτηκε το χωριό Μικρό Βάλτο, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και οι κάτοικοι. Οπως του εξήγησαν, με προσωπική αυτοθυσία και με δικά τους μηχανήματα - τα ραντιστικά - κατάφεραν να σώσουν το χωριό τους από την καταστροφή. Σημείωσαν δε, πως από την πυρκαγιά καταστράφηκε το 95% των καλλιεργειών σε ελιές και αμπελοειδή.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε σε λαϊκή συνέλευση στο χωριό Μεγάλος Βάλτος, οι καλλιέργειες του οποίου έπαθαν ολική καταστροφή. Οπως σημείωσαν οι κάτοικοι, υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών με τις πρώτες βροχές.

Από την πλευρά του ο Π. Κοσιώνης υπογράμμισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα, καθώς δεν υλοποίησαν απόφαση της Βουλής που προέβλεπε μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη διάσωση των δασών. Ο ίδιος τόνισε πως οι αγρότες θα πρέπει να διεκδικήσουν σημαντικές αυξήσεις στο πενιχρό κονδύλι (μόλις 22 δισ. δραχμές) που προβλέπει η κυβέρνηση ως αποζημιώσεις συνολικά για τους πυροπαθείς της χώρας.

Να σημειωθεί ότι αύριο Παρασκευή, το κυβερνητικό κλιμάκιο που θα επισκεφτεί το νομό, θα «υποδεχτεί» η Επιτροπή Αγώνα πυροπαθών, ζητώντας άμεσα αποζημιώσεις και όχι ανέξοδες υποσχέσεις.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Να αντιδράσουν άμεσα, μαχητικά και οργανωμένα στα μέτρα - κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και να διεκδικήσουν ουσιαστικές λύσεις, καλεί με ανακοίνωσή της τους πυροπαθείς αγρότες η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

Υπογραμμίζει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι καθαρός: να εφαρμοστεί πιο γρήγορα η αντιαγροτική της πολιτική και να εξαναγκαστούν πιο εύκολα οι αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και την παραγωγή τους.

Καταγγέλλει το νομάρχη, τους δημάρχους και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της περιοχής, για εμπαιγμό των αγροτών, καθώς στις επαφές που έχουν μαζί τους καταδικάζουν ως ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα, για να σπεύσουν στη συνέχεια να συντηρήσουν κλίμα αναμονής και ψεύτικων ελπίδων υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. «Θέλουν - επισημαίνει- να εμποδίσουν τον αγώνα των αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης των κατεστραμμένων αγροτικών νοικοκυριών. Θέλουν να περάσουν στους αγρότες το κλίμα της πολιτικής συναίνεσης που τους διακατέχει, ώστε να τους αναγκάσουν τελικά να δεχτούν τις κυβερνητικές ενισχύσεις - ψίχουλα».

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο - τονίζει στη συνέχεια η ΝΕ Κορινθίας - λείπει από τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις του νομάρχη, των δημάρχων και των βουλευτών, το δίκαιο και βασικό αίτημα των αγροτών, να αποζημιωθεί η παραγωγή που κάηκε πάνω στα δέντρα και τα αμπελοειδή, λίγο καιρό πριν από τη συγκομιδή της.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν:

  • Αποζημίωση της χαμένης φετινής παραγωγής λαδιού, εσπεριδοειδών, σουλτανίνας, κορινθιακής, των άλλων οπωροφόρων και των ζώων (με βάση τη μέση στρεμματική απόδοση και τη μέση τιμή της τελευταίας 2ετίας), καθώς και οικονομικές ενισχύσεις για την απώλεια εισοδήματος για τα επόμενα 4 χρόνια.
  • Επαρκείς οικονομικές ενισχύσεις και άτοκη χρηματοδότηση από την ΑΤΕ για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, για την αντικατάσταση των ζώων, των αρδευτικών δικτύων, των μηχανημάτων, των εφοδίων, των ζωοτροφών και των κτισμάτων.
  • Παραγραφή των χρεών προς την ΑΤΕ ή αναστολή της πληρωμής τους χωρίς τόκους και τουλάχιστον για μια 5ετία, ύστερα από αντικειμενική εκτίμηση και ανάλογα προς το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και την οικονομική κατάσταση του καθενός.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ