Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΕ
Ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές

«Στον αέρα» οι περίπου 500 εργαζόμενοι του Οργανισμού

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επικυρώθηκε χτες αργά το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ).

Για την ακρίβεια, με το νομοσχέδιο αυτό η συγκυβέρνηση επικύρωσε τη σύμβαση που υπογράφτηκε τον Απρίλη του 2015, δηλαδή πριν από έξι μήνες, για την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ για 20 χρόνια έναντι 40,5 εκατ. ευρώ.

Τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης όχι μόνο επικρότησαν το νομοσχέδιο, αλλά η ΝΔ, όπως ανέφερε ο εισηγητής της, Χρ. Δήμας, απαίτησε από την κυβέρνηση να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των άλλων κομμάτων. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο με την ένστασή της να επικεντρώνεται στο «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης.

Τροπολογία του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των εργαζομένων του ΟΔΙΕ

«Το μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησε. Πάνε οι "κόκκινες γραμμές" και με διαδικασία που είναι πολύ ταχύτερη και από "fast track", χωρίς πολλές κουβέντες και συζητήσεις και ας αφορούν την εργασία πολλών ανθρώπων και την ίδια την επιβίωσή τους», επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης στο κεφάλαιο, όπως είναι ο ΟΔΙΕ, ο οποίος «αποτελεί ένα σπουδαίο "φιλέτο"».

Επισήμανε ότι ο ΟΔΙΕ για χρόνια «αποτελούσε πηγή χρηματοδότησης για πολλές δραστηριότητες: Αθλητισμό, Πολιτισμό κ.λπ. Τον απομύζησαν, τον λεηλάτησαν άμεσα και έμμεσα, άρπαξαν ζεστό χρήμα, τροφοδότησαν κάθε είδους ρουσφέτια», ενώ επέβαλαν στους εργαζόμενους «μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις πραγματικής δουλείας, με συμβάσεις μιας μέρας, χωρίς δικαιώματα». Σε τέτοιο καθεστώς, όπως είπε, δούλευαν στον ΟΔΙΕ, κοντά 500 εργαζόμενοι που τώρα είναι πλέον «στον αέρα», παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάστασή τους.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε στο νομοσχέδιο τροπολογία, η οποία προβλέπει την επαναδιατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης της παρ. 1 του άρ. 16 του Ν. 4326/2015, η οποία άλλωστε δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, και δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η διάταξη αφορούσε μόνο αυτούς που απασχολούνταν ως τακτικό προσωπικό. Η τροπολογία του ΚΚΕ «διορθώνει» τη νομοθετική ρύθμιση, «προκειμένου να αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους απολυμένους, ανεξάρτητα αν προσέφυγαν ή όχι στα δικαστήρια και με χρονικό προσδιορισμό μετάταξης το συντομότερο δυνατόν». Κάλεσε όλους τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

Απαντώντας στην Δ. Μανωλάκου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, απέρριψε την τροπολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ