Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργειακό τρίγωνο με Βουλγαρία και «διαφοροποίηση» από Ρωσία

Σε πλήρη στοίχιση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια και τη Ν/Α Ευρώπη και η συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την Β. Νούλαντ, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντ. Μίτοφ, στο πλαίσιο που είχε χαραχθεί μία βδομάδα νωρίτερα, στην επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν στην Αθήνα και την τριμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, και τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο Ν. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τη Βουλγαρία «στρατηγικό εταίρο», πρόσθεσε: «Εχουμε ιδιαίτερα κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα για τα ενεργειακά και για τον κάθετο διάδρομο (σ.σ. ο διασυνδετήριος αγωγός IGB) και συζητάμε τον τρόπο διασφάλισης και εξασφάλισης της δημιουργίας και της λειτουργίας του».

Ο δε Βούλγαρος υπουργός επιβεβαίωσε ότι μίλησαν «για το διασυνδετήριο αγωγό για τα ενεργειακά», προσθέτοντας ότι αυτός «ίσως είναι ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής Ενέργειας. Μιλούμε για διαφοροποίηση (βλ. απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως επιμένουν πρωτίστως οι ΗΠΑ), μιλούμε για διασύνδεση. Αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις - κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ενωσης και η Ελλάδα είναι θεμελιώδης, βασικός εταίρος στο πλαίσιο αυτό, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών Ενέργειας. Βασιζόμαστε και ποντάρουμε σε μεγάλο βαθμό σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου».

«Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού θα εξασφαλίσει την παροχή προς τον βορρά, ήτοι μέσω Βουλγαρίας μέχρι τη Ρουμανία και πιο βόρεια, αλλά και δυτικά, προς τη Σερβία και μέσω Σερβίας προς τη δυτική Ευρώπη», εξήγησε τα παραπέρα σχέδιά τους και συμπλήρωσε: «Οι αντίστοιχες συνδέσεις θα εξασφαλίσουν παροχή αερίου και προς εμάς και αυτό ακριβώς θα εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αγοράς φυσικού αερίου εντός της ΕΕ (...) και έτσι κάποιες χώρες της ΕΕ όπως λόγου χάρη αυτή τη στιγμή συμβαίνει με τη Βουλγαρία, δεν θα εξαρτώνται πλήρως από μια πηγή (βλ. Ρωσία) όσον αφορά την παροχή και τροφοδοσία φυσικού αερίου».

«Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο»

Σπεύδοντας να υπερθεματίσει στα όσα είπε ο Βούλγαρος ομόλογός του, ο Ν. Κοτζιάς συμπλήρωσε: «Συμφωνώ με τον Ντάνιελ (...) Πρέπει να πω ότι ο κόσμος αλλάζει. Και αλλάζουν και οι πηγές Ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο, η Ανατολική Μεσόγειος φέρνει καινούργιο αέριο, είδαμε στην Αίγυπτο βρέθηκε ένα τρομερά μεγάλο απόθεμα, το Κουρδιστάν και το Ιράκ μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο τερματισμός του εμπάργκο στο Ιράν θα φέρει επίσης από εκεί φυσικό αέριο. Και αυτά μπορούν και είναι καλό να περάσουν από τις χώρες μας».

Σημειωτέον, ήδη από προχτές, ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωνε ότι «υπάρχει μια συζήτηση (σ.σ: της ελληνικής κυβέρνησης) με πάρα πολλές πλευρές (βλ. και ΗΠΑ) που αφορά τον TAP, αφορά τον κάθετο αγωγό Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, αφορά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αφορά τη μεταφορά από άλλες χώρες (Τουρκμενιστάν, Ιράν κ.λπ.) πετρελαίου και κατά πόσο είναι δυνατό να το επεξεργαστούν τα δικά μας διυλιστήρια για λόγους οικονομικής ανάπτυξης - και έχουμε και συζητήσεις γύρω από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία. Είχα δηλώσει εξαρχής στους Αμερικάνους ότι η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση. Ομως, είχα πει και τότε και εξακολουθώ να λέω ότι, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν η Τουρκία με τη Ρωσία»...

Το γεγονός ότι από τις πομπώδεις αναφορές της συγκυβέρνησης, το προηγούμενο επτάμηνο, περί συμφωνιών για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, τώρα επιλέγουν να τοποθετούνται με ...«όταν και εφόσον», κάνει ακόμα πιο προφανή την ανοιχτή «στοίχιση» της συγκυβέρνησης με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ