Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αμεση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις για δίδακτρα στη Θεσσαλονίκη
  • Πολύμορφο πανελλαδικό διήμερο δράσης φοιτητών - σπουδαστών κόντρα στην υποχρηματοδότηση
  • Κλιμάκωση με αποφάσεις 33 συλλόγων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην πρυτανεία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην πρυτανεία
Μαχητική κινητοποίηση στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι δυνάμεις του ΜΑΣ, ως πρώτη απάντηση στις δηλώσεις του αντιπρύτανη Θ. Λαόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, πως «η επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά μαθήματα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΑΠΘ». Οι φοιτητές απαίτησαν και έλαβαν τη δέσμευση ότι αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο Θ. Λαόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ του ΑΠΕ - ΜΠΕ, διευκρίνισε πως «το σχεδιασμό μιας τέτοιου είδους στρατηγικής απόφασης για προπτυχιακό επίπεδο - το αν θα μπουν δίδακτρα ή τέλος εγγραφής - είναι μια γενικότερη πολιτική απόφαση που δεν την παίρνει το πανεπιστήμιο». Πρόσθεσε πως «αν δεν μπορούμε να βρούμε περισσότερα λεφτά, πρέπει να έχουμε λιγότερους φοιτητές» και υπερασπίστηκε την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, λέγοντας πως οι περισσότεροι φοιτητές παρακολουθούν τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, παρά εκείνα που δεν έχουν.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Φυσικού, Γεωλογικού και Ιατρικής και οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΑΠΘ προγραμματίζουν νέα μαζική κινητοποίηση στην πρυτανεία του πανεπιστημίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης.

Χτες το μεσημέρι, εκπρόσωποι του ΜΑΣ από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ έδωσαν συνέντευξη Τύπου, αναδεικνύοντας προβλήματα που αφορούν ελλείψεις σε καθηγητές, υψηλό κόστος σπουδών για αναλώσιμα, μεταφορές, σίτιση και στέγαση, κίνδυνο για άλλη μια χρονιά να μείνουν ΤΕΙ και πανεπιστήμια χωρίς θέρμανση. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο ΤΕΙ, που λειτουργεί με 14 έκτακτους καθηγητές ενώ χρειάζεται 200, αλλά και στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, όπου συνωστίζονται οι φοιτητές και περιμένουν μέχρι και μία ώρα για ένα πιάτο φαΐ.

Πολύμορφο πανελλαδικό αγωνιστικό διήμερο

Η πολύμορφη αυτή δράση εντάσσεται στο πανελλαδικό διήμερο δράσης φοιτητών και σπουδαστών που ξετυλίχτηκε από χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ.

Οι φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, που έχει δημιουργήσει μια πραγματικά ασφυκτική κατάσταση στις σχολές, μεγαλώνοντας τα εμπόδια στις σπουδές για τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Περικοπές στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, εργαστήρια που δε γίνονται λόγω μείωσης προσωπικού, προβλήματα σε σίτιση και στέγαση, αίθουσες που δε χωράνε τους φοιτητές, που παρακολουθούν τις διαλέξεις όρθιοι, ακόμα και έξω από τις αίθουσες (όπως στη Νομική Αθήνας), απλήρωτες πρακτικές, είναι μόνο μερικά από τα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά φοιτητές και σπουδαστές και βρίσκονται στο στόχαστρο των κινητοποιήσεών τους.

Για σήμερα, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Γεωπονικό: Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη, με αφορμή το κόψιμο εργαστηρίων.

ΑΣΟΕΕ: Κινητοποίηση στον πρύτανη για το κτιριακό πρόβλημα και τις ελλείψεις σε αίθουσες.

Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: Κινητοποίηση στην κοσμητεία, με αίτημα να δοθούν δωρεάν οι απαραίτητες σημειώσεις.

Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ: Κινητοποιήσεις στους προέδρους των τμημάτων στις 12.00. Στο Φυσικό για τις ελλείψεις σε εργαστήρια και αίθουσες. Στο Μαθηματικό για τις ελλείψεις σε αίθουσες και βιβλία που δε δίνονται. Στην Πληροφορική για να καταργηθούν οι «αλυσίδες» μαθημάτων. Στο Γεωλογικό για να μην καταργηθούν οι εκπαιδευτικές εκδρομές, για δωρεάν αναλώσιμα και βιβλία. Σε Βιολογικό, Χημικό και Φαρμακευτική για δωρεάν τα αναλώσιμα στα εργαστήρια.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Κινητοποίηση στη λέσχη, καθώς κάρτα σίτισης δικαιούνται ελάχιστοι φοιτητές και οι υπόλοιποι πληρώνουν πανάκριβα ένα πιάτο φαΐ.

Πολυτεχνική Ξάνθης: Παράσταση διαμαρτυρίας στη λέσχη για το πρόβλημα της σίτισης.

Κομοτηνή: Παράσταση διαμαρτυρίας στην «έξω» λέσχη για τα οξυμένα προβλήματα σίτισης και μεταφορών.

Κλιμάκωση με αγωνιστικές αποφάσεις από 33 συλλόγους

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και ήδη 33 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα έχουν αποφασίσει κλιμάκωση με συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στα φοιτητικά και σπουδαστικά συλλαλητήρια στις 5 Νοέμβρη και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη. Μέχρι στιγμής, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι εξής σύλλογοι:

Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Μαθηματικού και Νοσηλευτικής από το ΕΚΠΑ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής από το ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ από το ΤΕΙ Πειραιά, Γεωλογικού και Φυσικού από το ΑΠΘ, Φαρμακευτικής, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ από το ΤΕΙ Πάτρας, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Μαθηματικού Πανεπιστημίου Κρήτης, Τηλεπικοινωνίας Τρίπολης, ΤΕΙ Λαμίας, Φυσικού, Χημικού και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τεχνών Ηχου και Εικόνας Κέρκυρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρακλείου, Φιλοσοφικής Ρεθύμνου και οι Σύλλογοι Οικότροφων: Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας ΤΕΙ Θεσσαλίας, Φοιτητικής Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Φοιτητικής Εστίας Παν. Πάτρας, Φοιτητικής Εστίας Χανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ