Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
Με δάνειο από ολλανδική τράπεζα

Υπεγράφη χτες η σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και της ολλανδικής τράπεζας «ABN AMRO» σχετικά με τη χρηματοδότηση μέσω δανείου για την κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και την κάλυψη του κόστους των απαλλοτριώσεων για το συγκεκριμένο έργο και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο που θα γίνει στην ίδια περιοχή.

Η τράπεζα (πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αναλάβει και τη χρηματοδότηση του Χωριού Τύπου που θα γίνει στο Μαρούσι) θα δώσει σε πρώτη φάση το ποσό των 25 δισ. δρχ. στον ΟΔΙΕ, προκειμένου να καλύψει το κόστος των απαλλοτριώσεων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Για το υπόλοιπο ποσό του δανείου, που θα φτάσει περίπου συνολικά τα 70 δισ. δρχ., θα δημοσιευτούν στο μέλλον νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι η πρωτόδικη δικαστική απόφαση προσδιόριζε το ύψος των απαλλοτριώσεων στα 25 δισ. δρχ. ενώ η δεύτερη απόφαση «έριξε» την αποζημίωση στα 9 δισ. δρχ. Η απόφαση να επιλεγεί η συγκεκριμένη τράπεζα έγινε από τριμελή επιτροπή (συμμετείχε και εκπρόσωπος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και κατόπιν εγκρίθηκε η εισήγηση από το ΔΣ του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου (μελέτη - κατασκευή) έχει παραταθεί από τη ΓΓΑ που διενεργεί το διαγωνισμό, για το τέλος Σεπτέμβρη (η αρχική προθεσμία έληγε στις 25 Ιούνη). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα παράταση.

Το κόστος κατασκευής και απαλλοτριώσεων του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του νέου Ιπποδρόμου φτάνει τα 73 δισ. δραχμές (46 δισ. κατασκευή και απαλλοτριώσεις Ιπποδρόμου και 27 δισ. κατασκευή και απαλλοτριώσεις του Ιππικού Κέντρου). Η κατασκευή του Ιππικού Κέντρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2003, ενώ ο Ιππόδρομος θα πρέπει να έχει μετεγκατασταθεί μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, δεδομένου ότι υπάρχουν κοινές εγκαταστάσεις (στίβος, στάβλοι).

Αγνωστη, τέλος, εξακολουθεί να παραμένει η τύχη της έκτασης του Φαληρικού Ιπποδρόμου, όταν απελευθερωθεί (με την έναρξη λειτουργίας του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο). Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι «όλα μπορούν να γίνουν εκεί», ενώ συνδέουν την αξιοποίηση της έκτασης με τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα κατασκευαστούν στο χώρο του Φλοίσβου και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (π.χ. πάρκινγκ, συνεδριακό κέντρο).

  • Ενα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, είναι και το θέμα της ασφάλειας. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η πορεία υλοποίησης των Ολυμπιακών έργων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ