Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
«Τάξη» στη διελκυστίνδα των συμφερόντων
  • Στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή των νέων ιπποδρόμων παραχωρείται το ιπποδρομιακό στοίχημα και μάλιστα με ταυτόχρονη μείωση του ποσού που αποδίδεται προς το Δημόσιο
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Πρότεινε το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο να γίνει στο Γκάζι

Να βάλει «τάξη στη διελκυστίνδα συμφερόντων» που συγκρούονται για την «πίτα» των Ολυμπιακών Αγώνων, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτό επισήμανε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου επί της αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί σήμερα κατ' άρθρο, προβλέπει: Τη σύσταση τακτικής και ευρείας σύνθεσης του ΔΣ της εταιρίας «Αθήνα 2004», την απαγόρευση των υπαίθριων διαφημίσεων και πολιτικών μηνυμάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους οδικούς άξονες που συνδέουν τις εγκαταστάσεις. Ακόμα, θεσπίζει διαδικασίες για απαλλοτριώσεις - εξπρές εντός δέκα ημερών στις περιοχές των ολυμπιακών έργων, ρυθμίζει θέματα ασφαλείας των αγώνων και χωροθετεί ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο στην Παιανία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ - καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής - έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ασφάλειας των αγώνων, που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα εμπλακούν διάφοροι φορείς (Αστυνομία, στρατιώτες, εθελοντές πολίτες και ιδιωτικές εταιρίες, υπό έναν μάνατζερ). «Δεν υπάρχει για το ΚΚΕ, επισήμανε, άλλος φορέας εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος θα έπρεπε να επιληφθεί των σχετικών ζητημάτων. Δεν μπορεί να έχουμε συνεργασία σεκιουριτάδων ή ανθρώπων της νύχτας γι' αυτά τα θέματα. Ποιος θα τους εκπαιδεύσει, με ποιες διαδικασίες θα εκπαιδευτούν οι εθελοντές; Μήπως θα οδηγηθούμε και σε ένα άτυπο σώμα Ασφαλείας που θα χειρίζεται και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας; Το ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα δώσουμε το μάνατζμεντ, στη "Μοσάντ" ή στην NSA».

Ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος απάντησε λέγοντας πως το βοηθητικό προσωπικό (σ.σ. πολίτες και στρατιώτες) δε θα είναι ένοπλοι και θα βοηθούν σε ζητήματα απαγόρευσης εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους, ασφάλειας των αθλητών κ.ά.

«Τρύπες» στα οικονομικά;

Την έντονη αντίδραση του υπουργού προκάλεσε η αναφορά της Λ. Κανέλλη στα οικονομικά της «Αθήνα 2004». Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιο πόρισμα της αρμόδιας Ελεγκτικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή με το νομοσχέδιο ανεβαίνει το πλαφόν του ελέγχου (από την Ελεγκτική Επιτροπή) των οικονομικών συμφωνιών της εταιρίας από 100 σε 500 εκατομμύρια δρχ. «Υπάρχουν "τρύπες" που πρέπει να καλυφθούν;», ρώτησε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Θ. Πάγκαλος εξερράγη και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα εφημερίδων (!!!), εννοώντας μάλλον τον οικονομικό απολογισμό της εταιρίας και όχι, βέβαια, κάποιο πόρισμα των ελεγκτών για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μέχρι στιγμής η «Αθήνα 2004».

Δώρο στον «άρχοντα» του τζόγου

Δώρο σε αυτόν που θα αναλάβει το ιπποδρομιακό στοίχημα κάνει η κυβέρνηση τη μισή εισφορά που παίρνει το Δημόσιο από τα αντίστοιχα έσοδα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Πολιτισμού.

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον ΟΔΙΕ να παραχωρήσει την εκμετάλλευση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το έργο των Ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο και το Πολυδύναμο Κέντρο στο Φάληρο. Ετσι, νομιμοποιείται εκ των υστέρων ο διαγωνισμός του ΟΔΙΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Ομως, με πρόσχημα την ανάγκη απρόσκοπτης εκτέλεσης των Ολυμπιακών έργων που έχει αναλάβει ο ΟΔΙΕ, μειώνεται το ποσό που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το ιπποδρομιακό στοίχημα. Το ποσό αυτό είναι σήμερα το 3% των ακαθάριστων εσόδων, αλλά μειώνεται σε 1,5% του 80% των εσόδων. Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει μείωση εσόδων για το κράτος 1 δισ. δραχμές ετησίως.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΔΙΕ, τα έσοδα της κοινοπραξίας που θα αναλάβει το στοίχημα για 25 χρόνια (τόσα προβλέπει ο διαγωνισμός) θα ξεπεράσουν τα 500 δισ. δραχμές.

Συγκεκριμένα, οι ακαθάριστες εισπράξεις θα διανέμονται ως εξής: 80% στους παίκτες που κερδίζουν, ποσοστό 5% για τα έπαθλα ιπποδρομιών, 0,125% στη Φίλιππο Ενωση και 0,5% για το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών. Το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 15%) θα το παίρνει η κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο.

Κόντρα για το τζαμί

Οσον αφορά την ίδρυση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Παιανία, η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι αυτό υποκρύπτει υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών για αλλαγή πολιτικής. Μάλιστα, δημιουργήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη και του υπουργού Πολιτισμού, για το θέμα. Ο υπουργός Πολιτισμού διαφώνησε με την πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΝ για κατασκευή του στο Γκάζι, όπου διαμένουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Αθήνας.

Ο υπουργός στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες «στοίχημα με τον εαυτό μας. Οπως ήταν και η ΟΝΕ σε οικονομικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τις οργανωτικές αλλαγές στο ΔΣ της «Αθήνα 2004», δήλωσε ότι «ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος θα πρέπει να συμμετέχει στην πενταμελή τακτική σύνθεση του ΔΣ». Αναφορά που έγινε, με αφορμή την τοποθέτηση της βουλευτή της ΝΔ Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με την οποία ζήτησε τη συμμετοχή του δημάρχου και του Λ. Νικολάου στην τακτική σύνθεση .

Η βουλευτής του ΣΥΝ Ασ. Ξηροτύρη δήλωσε ότι το κόμμα της θα συμβάλει για να έχει αίσιο πέρας το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε διαφάνεια και ουσιαστική διαδικασία για συναίνεση και χαρακτήρισε πρόκληση τις φοροαπαλλαγές των χορηγών.

Να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιφυλάχτηκε για τη στάση που θα τηρήσει στα άρθρα του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΝ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Διαφάνεια με... απ' ευθείας αναθέσεις

Τη στιγμή που δημοσιεύματα φέρουν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη να εισηγείται στην αρμόδια υπό τον πρωθυπουργό Διυπουργική Επιτροπή την απευθείας ανάθεση - δηλαδή χωρίς διαγωνισμούς - των ολυμπιακών έργων στους εργολάβους ως μόνη δυνατότητα για να εκτελεστούν αυτά έγκαιρα, ο ίδιος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε χτες: Δεσμευόμαστε ως υπουργείο να τα κάνουμε πράξη με διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ολα τα έργα του 2004 θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με το Ρυθμιστικό Σχέδιο (αλήθεια, αυτό που έγινε κομμάτια και θρύψαλα εν ονόματι των Ολυμπιακών;), θα υπάρξουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (προφανώς με τον γνωστό αντιπεριβαλλοντικό και αντιδεοντολογικό τρόπο...) και θα διασφαλίζεται η μεταολυμπιακή τους χρήση (ασφαλώς με την εκμετάλλευσή τους από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα).

Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτούνται άλματα, εντατικοί ρυθμοί και κλιμάκωση, ώστε να ανακτηθεί ο πολύτιμος χρόνος που πέρασε, αλλά και η διασφάλιση κοινωνικών συναινέσεων (γιατί όμως, αφού όλα θα γίνουν με τόση διαφάνεια;).

Τέλος σχετικά με την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους δήλωσε ότι πρέπει αυτό να γίνει όχι μόνο για τους αθλητές και τους επισκέπτες του 2004, αλλά και για τους Ελληνες πολίτες.

Η Ν. Τζαβέλλα

«Περάσαμε από τις διαπιστώσεις σε δράση». Ετσι, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σε ερώτηση για τη χτεσινή συνέντευξη της Ν. Τζαβέλλα, μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της «Αθήνα 2004», στην οποία κατηγορεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Κ. Μπακούρη, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, επειδή δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του εγχειρήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σεβαστές» τις απόψεις της κ. Τζαβέλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ