Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προφυλακίστηκε ο δασάρχης Πεντέλης

Φέρεται αναμεμειγμένος σε κύκλωμα καταπατητών δασικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων στο Δίλοφο της Βάρης

Μετά τις φλόγες έρχονται οι καταπατητές
Μετά τις φλόγες έρχονται οι καταπατητές
Στη φυλακή οδηγήθηκε χτες ο δασάρχης Πεντέλης Νίκος Παπακώστας, που φέρεται αναμεμειγμένος σε κύκλωμα καταπατητών δασικής έκτασης 20.292 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή «Κρεβατάκια» του Δίλοφου Βάρης. Προφυλακιστέος κρίθηκε επίσης, μετά την απολογία του στον 9ο ειδικό ανακριτή Αθηνών, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της δασικής έκτασης Βασ. Οικονομήτσιος, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας «Κτηματική Επενδυτική Τεχνική Τουριστική ΑΕ» (ΚΕΤΕΤ), ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι συνεργάτες του Ευτ. Γεωργάκος, Σταμ. Μπιζάνης, Εμμ. Κριαράς και Ευάγγ. Βαρδάκης, καθώς και ο δικηγόρος Ιω. Μητρογιάννης και ο συμβολαιογράφος Κωνστ. Μητρέλης.

Για την υπόθεση είχε διενεργήσει έρευνα ο εισαγγελέας Ηλ. Κολιούσης, με αφορμή καταγγελίες στον Τύπο ότι ξεπουλιέται το δάσος του Υμηττού. Ο ίδιος εισαγγελέας, μετά το πέρας της έρευνάς του, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των παραπάνω προσώπων για απάτη, πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων και άλλα αδικήματα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δασάρχης Πεντέλης τον Αύγουστο του 1992 χορήγησε στον Οικονομήτσιο ψευδή βεβαίωση ότι η επίδικη έκταση δεν ήταν δασική, αν και αποτελούσε, όχι μόνο δάσος και συνεπώς ιδιοκτησία του δημοσίου, αλλά και είχε κηρυχτεί αναδασωτέα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Η ψευδής αυτή βεβαίωση έφερε, μάλιστα, και αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος προϋπήρχε στο Δασαρχείο και αφορούσε την πρόσληψη του Δημ. Καρανικόλα ως εποχικού δασοπυροσβέστη. Παρόμοια ψευδή βεβαίωση χορήγησε ο δασάρχης και το Νοέμβρη του 1993, προκειμένου οι εκπρόσωποι της ΚΕΤΕΤ να παρουσιαστούν σε τράπεζες ως κάτοχοι νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας για να πάρουν δάνειο περίπου 630 εκατ. δρχ.

Ο Οικονομήτσιος, με τα έγγραφα που πήρε από το Δασαρχείο Πεντέλης, τα εικονικά συμβόλαια τίτλων και τις βεβαιώσεις των συνεργατών του, εμφανίστηκε σε υποψήφιους αγοραστές ψευδώς ως πραγματικός ιδιοκτήτης οικοπέδων, τα οποία δήθεν είχε κληρονομήσει από κάποιον Αλέξ. Δασίου (που είχε αποβιώσει και δεν είχε καμιά σχέση με τη συγκεκριμένη δασική έκταση) και τα πουλούσε αντί 5 εκατ. δρχ. το στρέμμα. Η πρώτη προσπάθειά του να πουλήσει οικόπεδο έπεσε στο κενό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα. Προσπάθησε όμως και πάλι να μεταβιβάσει την έκταση των 20.292 τ.μ., αντί 7 εκατ. δρχ. το στρέμμα αυτή τη φορά, στην ιταλική εταιρία ΣΑΡΕΝΚΟ, που είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να αγοράσει 300 στρέμματα στην ίδια περιοχή. Αλλά και η αγοραπωλησία αυτή ναυάγησε, γιατί ο δικηγόρος των Ιταλών αντιλήφθηκε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας ήταν εικονικοί.

Απολογούμενος, ο δασάρχης αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Οσο για τον αριθμό πρωτοκόλλου, ο οποίος αντιστοιχούσε στην πρόσληψη δασοπυροσβέστη και όχι στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, ισχυρίστηκε ότι «επρόκειτο για τυπικό λάθος που οφείλεται στο φόρτο εργασίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ