Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Αγριες κόντρες για τον «έλεγχο» του έργου

Την παραίτηση του προέδρου του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδη επέβαλε  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας 

Μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού

«Αθήνα 2004»

Μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού
Την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Γ. Ιωαννίδη, ζήτησε χτες - λίγες μέρες πριν τη δημοπράτηση του έργου - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σαν αποτέλεσμα της τεράστιας σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Χωριού.

Οι παρενέργειες από αυτή τη σύγκρουση αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού, αφού το έργο, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 125 δισ. δραχμές, θα κατασκευαστεί με δικά τους χρήματα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα πάρουν τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρίες - διά των πολιτικών τους εκπροσώπων - πολεμούν με όποια μέσα διαθέτουν, ώστε να καταφέρουν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους, την κατασκευή αλλά και εκμετάλλευση του έργου και κυρίως της Διεθνούς Ζώνης, μέσα στην οποία πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες (τράπεζες, εμπορικά κέντρα κ.ά.).

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που είχε ζητήσει την απεμπλοκή του ΟΕΚ από το έργο, διότι υποθηκεύεται το μέλλον του και τίθενται σε κίνδυνο οι δικαιούχοι του.

Η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα να ζητήσει την παραίτηση του Γ. Ιωαννίδη ήρθε δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΕΚ, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες του ΟΕΚ (ολοκλήρωση μελετών, δημοπράτηση του έργου) στη θυγατρική εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Ομως, ο Γ. Ιωαννίδης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έθεσε όρους: όλο το προσωπικό του ΟΕΚ που έχει απασχοληθεί μέχρι σήμερα με το έργο να εξακολουθεί να απασχολείται και στην «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» και η δημοπράτηση του έργου να γίνει με βάση τις μελέτες που μέχρι τώρα είχαν εκπονηθεί από το προσωπικό του ΟΕΚ.

Οπως διέρρεαν κύκλοι από το υπουργείο Εργασίας, η συγκεκριμένη πρόταση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρ. Πρωτόπαππα και «τον οδήγησε στο να ζητήσει την παραίτηση». Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι «αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το θέμα του προσωπικού, δεν μπορεί οι ίδιοι υπάλληλοι του ΟΕΚ να εκτελούν και χρέη υπαλλήλων της θυγατρικής εταιρίας». Και έλεγαν χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος του ΟΕΚ παρέβη τις εντολές»...

Από το περιβάλλον του προέδρου του ΟΕΚ άφηναν αιχμές κατά του υφυπουργού Εργασίας, ενώ έλεγαν ότι η αποπομπή Ιωαννίδη σηματοδοτεί την αρχή εξελίξεων που τις χαρακτήριζαν «αρνητικές» όχι μόνο για το έργο, αλλά και για τον ίδιο τον Οργανισμό. Ελεγαν ακόμα ότι «κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν ήθελαν το έργο να προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό του ΟΕΚ, αλλά να το χειριστεί εξολοκλήρου η θυγατρική εταιρία» και ότι «δεν άρεσε στους αρμόδιους υπουργούς (σ. σ. εννοώντας και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη) ότι τη δημοπράτηση του έργου θα έκανε ο ΟΕΚ και η θυγατρική με την υπάρχουσα σύνθεση». Οσον αφορά τις μελέτες του ΟΕΚ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική αιτία για την απόφαση του Χρ. Πρωτόπαππα ήταν ότι «ορισμένες κατασκευαστικές εταιρίες δε συμφωνούσαν με τις προδιαγραφές αυτών των μελετών και θα προτιμούσαν να εκπονηθούν νέες μελέτες».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΣ του ΟΕΚ είχε αποφασίσει να αναθέσει χωρίς διαγωνισμό τις μελέτες του έργου σε μελετητικά γραφεία. Με παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας οι αποφάσεις ακυρώθηκαν. Το ΔΣ του ΟΕΚ σε επόμενες συνεδριάσεις είχε αποφασίσει να προσλάβει χωρίς διαγωνισμό και πάλι συμβούλους για την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών. Κάτι που, επισήμως τουλάχιστον, δεν έγινε. Ωστόσο, φήμες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι που δεν προσλήφθηκαν «για το φόβο των Ιουδαίων», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Χρ. Πρωτόπαππας, εκπονούσαν μαζί με τον ΟΕΚ τις μελέτες. Γεγονός που είχαν καταγγείλει και δύο γαλλικά μελετητικά γραφεία, όταν δεν κατάφεραν να πάρουν μερίδιο από την πίτα των μελετών του έργου.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του πολέμου οικονομικών συμφερόντων. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες και είναι προφανές ότι τον «πρώτο λόγο» θα είχε ο Γ. Ιωαννίδης. Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι η δημοπράτηση θα γίνει με τέσσερις εργολαβίες για τα οικιστικά τμήματα του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ