Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφή για το Σχοινιά το κωπηλατοδρόμιο

  Εισήγηση - καταπέλτης στο Ε΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η υποκρισία και η αυθαιρεσία της κυβέρνησης για το κατ' επίφαση «Εθνικό Πάρκο» του Σχοινιά, αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, της προσφυγής του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικισμού Σχοινιά - Μαραθώνα και κατοίκων της περιοχής.

Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας, Σ. Ρίζος, έθεσε γενικότερα θέμα, αν μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη περιοχή ως Εθνικό Πάρκο, αφού οι προβλεπόμενες σ' αυτό χρήσεις (με Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν είναι συμβατές με τις συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης και του τοπίου.

Ο Σ. Ρίζος τάχθηκε υπέρ της προσφυγής του Συλλόγου και εισηγήθηκε τη μη κατασκευή ταβερνών, εστιατορίων, αναψυκτηρίων στο... Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, όπως ζητούσαν φορείς της περιοχής, όμως βρήκε την ευκαιρία για να σφυροκοπήσει πραγματικά το Προεδρικό Διάταγμα του Κ. Λαλιώτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βάφτισε «εθνικό πάρκο» την ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στον υδροβιότοπο του Σχοινιά η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη κριθεί νόμιμο από την Ολομέλεια του ΣτΕ - και όχι από το Ε΄ Τμήμα, όπως συνηθίζεται - καθώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε ζητήσει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, επικαλούμενος λόγους μείζονος σημασίας.

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, ο Σ. Ρίζος εντόπισε πλήθος «νομικών ελαττωμάτων» στο Προεδρικό Διάταγμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο δεν είναι νόμιμος, γιατί επιτρέπονται χρήσεις και δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τον παραπάνω χαρακτηρισμό.
  • Οι κατασκευές που θα γίνουν στον υγροβιότοπο προσβάλλουν το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα.
  • Η περιοχή είναι ιστορική και αρχαιολογική (μάχη Μαραθώνα) και δε λαμβάνεται καμιά προστατευτική μέριμνα. Ακόμη και στη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης δε συμμετείχε εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως θα έπρεπε.
  • Η κατασκευή εστιατορίων και ταβερνών στην περιοχή, «είναι απολύτως μη συμβατές με το προστατευτικό καθεστώς» του υδροβιότοπου Σχοινιά.

Ο νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου, προκειμένου να υπερασπίσει τις αντιπεριβαλλοντικές επιλογές της κυβέρνησης, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «ιδιόμορφο» (!) Εθνικό Πάρκο, λόγω των συγκυριών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ