Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΜΑΓΝ
Κυβέρνηση - εργοδότης την ξανακλείνουν

Με απόλυση απειλούνται οι 380 εργαζόμενοι της επιχείρησης

Σε πτώχευση οδηγεί τη μεταλλευτική επιχείρηση ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) ο ιδιοκτήτης της Κ. Βαρβούτης, τρία χρόνια μετά την εκποίησή της από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και την επαναλειτουργία της.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθούν τις αρνητικές εξελίξεις χωρίς να επιδιώκουν να παρέμβουν, παρότι ο Κ. Βαρβούτης έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της από την αρχή του χρόνου την επιχείρηση και τους εργαζόμενους απλήρωτους για πάνω από 5 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο επιχειρηματίας, αφού μέχρι σήμερα δεν έβαλε δραχμή από την τσέπη του και «φέσωσε» την επιχείρηση με 13 δισ. δρχ, την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, διαδικασία που σημαίνει δήλωση παύσης πληρωμών, διορισμό από το δικαστήριο συνδίκου πτώχευσης, πλειστηριασμούς κλπ. Δηλαδή, μία διαδικασία διάλυσης της μοναδικής μεταλλευτικής επιχείρησης λευκολίθου, η οποία οδηγείται και πάλι σε κλείσιμο λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και της ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι μεγαλοβιομήχανοι στη χώρα μας.

Βέβαια, το κλείσιμο για δεύτερη φορά σε 8 χρόνια του συγκροτήματος πρώην Σκαλιστήρη - τη στιγμή που όλες οι μελέτες το έχουν αναδείξει ως βιώσιμη επιχείρηση - εκτός από τους 380 εργαζόμενους που θα ρίξει στην ανεργία, θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που όλα αυτά τα χρόνια μαραζώνει.

Τις ανησυχίες του - όχι όμως και τις ευθύνες του για τη μέχρι τώρα συναινετική στάση του απέναντι στον Κ. Βαρβούτη - εκφράζει με επείγουσα επιστολή του προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυρέως και ζητάει «να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση για καταγγελία της σύμβασης με τη ΒΙΟΜΑΓΝ και να προχωρήσει η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία». Και στην περίπτωση όμως αυτή, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δε «βλέπει» τίποτα άλλο, παρά μόνο το πολιτικό κόστος του κυβερνώντος κόμματος και τίποτα παραπέρα. Αλλιώς δε θα πρότεινε τα ίδια και αυξημένα κίνητρα «για τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε άλλο εργοδότη (ιδιώτη)». Με αυτό το σκεπτικό της μη άρνησης της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, η πλειοψηφία απέρριψε και την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της ΔΑΚ Στ. Λιαγκάκη, για να αναλάβει δημόσιος φορέας της συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα, που αποδεικνύεται το μόνο βιώσιμο σχήμα λειτουργίας και ανάπτυξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τις δεξαμενές καυσίμων (2001-10-03 00:00:00.0)
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι (2000-01-18 00:00:00.0)
Κρίσιμες εξελίξεις στη ΒΙΟΜΑΓΝ (1999-03-24 00:00:00.0)
Ξανά σωματείο στη ΒΙΟΜΑΓΝ (1998-06-30 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα (1997-12-24 00:00:00.0)
Κλείνουν την πόρτα στο σωματείο (1997-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ