Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑΚ - ΟΤΑ
Πρόταση για αγώνα

Σε συντονισμό της δράσης τους, ώστε να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα, αλλά και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), η παράταξη της ΕΣΑΚ του κλάδου.

«Οχι στα συναινετικά σενάρια και τους κοινωνικούς διαλόγους» είναι το σύνθημα που προτάσσει η ΕΣΑΚ στους ΟΤΑ, αναφορικά με τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου το 2000. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η τακτική του «διαλόγου» εφαρμόστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις του κλάδου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρά ανενόχλητη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Αποτέλεσμα των επιλογών αυτών είναι, ανάμεσα στα άλλα, η μετατροπή της ΤΑ σε επιχείρηση που θα πουλά και θα αγοράζει, έργα, υπηρεσίες, αρμοδιότητες στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων και η διαιώνιση της ομηρίας τους.

Κόντρα σε αυτές τις επιλογές, η ΕΣΑΚ καταθέτει στην ανακοίνωσή της την πρόταση διεκδικήσεων για το 2000. Συγκεκριμένα, η παράταξη προτείνει:

Αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τις απώλειες εισοδήματος και τις σύγχρονες ανάγκες, τουλάχιστον στο 20%. Αμεση θεσμοθέτηση του δικαιώματος για πραγματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο. Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσθετη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και της μερικής απασχόλησης ή εργολαβικής σύμβασης. Τακτοποίηση όλων όσοι βρίσκονται σήμερα στη δουλιά και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επίσης, η ΕΣΑΚ σε θεσμικό επίπεδο, προτείνει να διεκδικηθεί: Ψήφιση σύγχρονου δημοκρατικού κώδικα υπαλλήλων που θα κατοχυρώνει τα πλήρη πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενίσχυση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέσπιση του 35ωρου.

Τέλος, η παράταξη στο διεκδικητικό της πλαίσιο περιλαμβάνει την απαίτηση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την επέκταση των βαρέων ανθυγιεινών και σε άλλα επαγγέλματα του δημοσίου πέραν της καθαριότητας, με μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 χρόνια. Καθώς επίσης την έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους που πληγώθηκαν από τους σεισμούς.

«Αγωνιζόμαστε για ΤΑ αγωνιστική, διεκδικητική, στο πλάι του λαού. Λέμε "όχι" στην ΤΑ οδοστρωτήρα των εργασιακών κατακτήσεων και στην ΤΑ μηχανισμό επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής», καταλήγει η ΕΣΑΚ στους ΟΤΑ, στην ανακοίνωσή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά πρώτη δύναμη η ΔΑΣ ΟΤΑ (2010-06-08 00:00:00.0)
Εγγύηση της αγωνιστικής συνέχειας η ενίσχυσή της (2009-05-05 00:00:00.0)
Αποσπασματικά αιτήματα - θολές απαντήσεις (2001-04-11 00:00:00.0)
Εμπόδισαν την ψήφιση προγράμματος δράσης (1999-05-15 00:00:00.0)
Συντονισμένη δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής (1999-03-12 00:00:00.0)
Μπροστά στο συνέδριο του ΕΚΑ (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ