Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Εμπόδισαν την ψήφιση προγράμματος δράσης

Μαύρες εποχές έφερε στο νου των συνέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) ο βίαιος πραξικοπηματικός τρόπος που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ και "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις"), οι οποίες διέκοψαν τις εργασίες του 29ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, στα Γιάννενα, τη στιγμή της ψήφισης του προγράμματος δράσης.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, "με συνοπτικές διαδικασίες παρέπεμψαν τις αποφάσεις στο νέο Γενικό Συμβούλιο, ακυρώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο του συνεδρίου, αφαιρώντας το δικαίωμα από τους συνέδρους να βάλουν τις προτάσεις τους και να αποφασίσει το Σώμα".

"Η επιχείρηση διάλυσης εκφράστηκε όταν τέθηκε στην κρίση των συνέδρων αντιπολεμική πρόταση κινητοποίησης του κλάδου, που περιείχε 24ωρη πανελλαδική απεργία και αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να σταματήσει ο βάρβαρος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία", υπογραμμίζεται στην καταγγελία της ΕΣΑΚ - ΟΤΑ.

Παρά τις προσπάθειες όμως των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, η αγωνιστική δράση των μελών της παράταξης της ΕΣΑΚ επιβραβεύτηκε από την ψήφο των συναδέλφων τους, στις χτεσινές εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας τους.

Η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, που προώθησε τα ζητήματα της αποτροπής των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους, της κατάργησης του θεσμού των εκτάκτων, της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, της θέσπισης του 35ωρου, αύξησε τις δυνάμεις της, τόσο στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όσο και στους αντιπροσώπους, που εκλέχτηκαν για να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ενίσχυσαν με τον τρόπο αυτό το μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική επίθεση, που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η παράταξη της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) έλαβε 149 (το 1997 είχε λάβει 143) ψήφους και 7 έδρες, η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 216 (231) και 10 έδρες, η παράταξη του ΣΥΝ έλαβε 57 (47) και 3 έδρες, η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) έλαβε 78 (80) και 4 έδρες, η παράταξη της ΔΑΚ (διασπάστηκε από τη ΔΑΚΕ) 15 (11) και καμία έδρα και οι "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις" (Αριστεριστές και ΔΗΚΚΙ) 32 ψήφους και μία έδρα.

Οσον αφορά την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ οι παρατάξεις έλαβαν: ΕΣΑΚ 145 ψήφους και εξέλεξε 20 αντιπροσώπους, ΠΑΣΚ 221 και 30 αντιπροσώπους, ΔΑΚΕ (ΔΑΚΕ και ΔΑΚ) 93 και 12 αντιπροσώπους, "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις" 28 και 4 αντιπροσώπους, ΣΥΝ 57 και 8 αντιπροσώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ