Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για 3η χρονιά ματαιώνεται το συνέδριο της ΕΦΕΕ

Τις παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και τα δεκανίκια τους καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" και καλούν τους φοιτητές να συσπειρωθούν στους συλλόγους

Τη ματαίωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου από την κυβερνητική παράταξη ΠΑΣΠ και τις ΔΑΠ,ΕΑΑΚ,ΣΥΝ, Νέοι Ορίζοντες, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας".Το απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ συνεδρίασε και μάλιστα τρεις φορές σε τρεις μέρες, αλλά οι παρατάξεις αυτές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ματαιώσουν το συνέδριο. Μπλοκάριζαν τη λήψη απόφασης προτείνοντας όρους διεξαγωγής του που οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυσή του. "Με μπροστάρη την κυβερνητική ΠΑΣΠ, και σε αγαστή συνεργασία με τα δεκανίκια της (ΕΑΑΚ, ΣΥΝ) οι απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ ολοκλήρωσαν το έργο που είχαν ξεκινήσει πριν από τις φοιτητικές εκλογές", τονίζουν οι ΠΚΣ. "Πατώντας πάνω στην απόφαση που μαζί με τη ΔΑΠ είχαν πάρει και η οποία άφηνε στον αέρα το Πανσπουδαστικό Συνέδριο (αφού ούτε καν προσδιόριζε την πλειοψηφία με την οποία θα αποφάσιζε η τεχνική γραμματεία του Συνεδρίου) επί τρεις μέρες μπλοκάριζαν τη λήψη απόφασης προτείνοντας όρους για το συνέδριο, που όχι απλά δε διασφάλιζαν τη διεξαγωγή του αλλά οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυσή του. Ευθύνες σοβαρές έχει και η ΔΑΠ η οποία κωλυσιέργησε τις διαδικασίες και μόνο την τελευταία μέρα και εκ του ασφαλούς πήρε θέση. Είναι χαρακτηριστικό των εκφυλιστικών διαδικασιών που ακολούθησαν οι δυνάμεις αυτές και της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ ότι δυνάμεις με ανύπαρκτη παρουσία στο φοιτητικό κίνημα (όπως οι Νέοι Ορίζοντες και ο ΣΥΝ) μετατράπηκαν σε ρυθμιστές ώστε να μην παρθεί απόφαση συμπληρώνοντας τη συμπαιγνία που δημιουργήθηκε".

Οι ΠΚΣ σε αυτές τις συνεδριάσεις και μετά από συνεχείς υποχωρήσεις σε μια σειρά από ζητήματα (ημερομηνίες, διαδικαστικά κλπ.) κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση που διασφάλιζε όρους διεξαγωγής και ολοκλήρωσης του συνεδρίου την οποία αρνήθηκαν να δεχτούν οι παραπάνω δυνάμεις. "Είναι φανερό- τονίζουν οι ΠΚΣ - ότι για άλλη μια φορά όλες αυτές οι δυνάμεις ακολούθησαν το δρόμο της διάλυσης του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου με στόχο το φοιτητικό κίνημα να μείνει ασυντόνιστο και ανοργάνωτο μπροστά στη χωρίς προηγούμενο επίθεση που έχουν εξαπολύσει ΕΕ - κυβέρνηση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών και της νεολαίας: Κάνουν ό,τι μπορούν για να αφήσουν στο απυρόβλητο το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν. Τις βολεύει ένα φοιτητικό κίνημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της άρχουσας τάξης, ενσωματωμένο ή διαλυμένο. Γι' αυτό και θέλησαν να αποφύγουν την καταγραφή του πραγματικού συσχετισμού δύναμης αυτή τη στιγμή στο φοιτητικό κίνημα μέσα από την εκλογή νέου ΚΣ της ΕΦΕΕ, στο οποίο οι ΠΚΣ θα ήταν αισθητά ενισχυμένες".

Οι ΠΚΣ δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις και με κατηγορηματικό τρόπο ότι η προσπάθειά τους το φοιτητικό κίνημα να γυρίσει 30 χρόνια πίσω δε θα περάσει: Οι φετινές μαζικές γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και ο πρωτοπόρος ρόλος των ΠΚΣ μέσα σ' αυτές, δείχνουν ότι το φοιτητικό κίνημα θα απομονώσει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους και τους διασπαστές του, θα βρει δρόμους και μορφές να συντονιστεί, να ενισχύσει τον αγωνιστικό ενωτικό προσανατολισμό του για να διεκδικήσει ενιαία ανώτατη εκπαίδευση προς όφελος του λαού και όχι των πολυεθνικών, για τα δικαιώματα των φοιτητών σε μόρφωση - ειδίκευση - δουλιά.

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να συσπειρωθούν μέσα στους συλλόγους, να εμποδίσουν την υλοποίηση του νομοσχεδίου για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και του ΕΠΕΑΕΚ 2, ώστε το φοιτητικό κίνημα να μπει στο προσκήνιο και μαζί με το λαό να μπει φραγμός και να αντεπιτεθεί στην ολομέτωπη επίθεση που κάνει η κυβέρνηση και η ΕΕ στα δικαιώματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ