Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΑΙ στην καταστροφή του Μαλιακού

Το "πράσινο φως" έδωσε χτες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων, που θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον. Την κατασκευή της σήραγγας του Μαλιακού Κόλπου και την ολοκλήρωση της περιφερειακής λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνα σε διάσκεψη, χτες, δέχτηκε την εισήγηση του Δ. Πετρούλια καιγια το ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη σήραγγα στο Μαλιακό, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, είναι "περιορισμένες" και "αναστρέψιμες".

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Καστοριάς, οι Δήμοι Λαμιέων, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Στυλίδας, Αμφίκλειας, Δομοκού, Αγίου Κωνσταντίνου, Υπάτης, Καρπενησίου, Νέου Μοναστηρίου, Μεξιατών και Μαλεσίνας, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εργατικά κέντρα κλπ.

Χτες, επίσης, δημοσιεύτηκε και η απόφαση του ΣτΕ για τον Υμηττό, που ουσιαστικά σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σ' αυτό το δάσος, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. Ενα μεγάλο μέρος του - σε πρώτη φάση - παραδίνεται στις μπουλντόζες, ενώ - στη δεύτερη φάση - σε ό,τι απομείνει από το δάσος θα "μπουκάρουν" οι οικοπεδοφάγοι.

Οι πιέσεις, τα μεγάλα συμφέροντα και τα τετελεσμένα γεγονότα πέρασαν! Ενας βασικός πνεύμονας για το λεκανοπέδιο της Αττικής θυσιάζεται για την περιφερειακή λεωφόρο Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων. Μέσα σε δασική έκταση θα κατασκευαστούν 12,6 χιλιόμετρα δρόμου.

Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση απαλλοτρίωσης του ιδιωτικού δάσους του Αμερικανικού Κολεγίου με το σκεπτικό ότι ήταν ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Επομένως, οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με την απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης του Αμερικανικού Κολεγίου θα πρέπει να προβούν σε μία από τις δύο ενέργειες: Είτε να προχωρήσουν σε νέα απαλλοτρίωση στη συγκεκριμένη δασική έκταση είτε να κάνουν νέα μελέτη, όπου να παρακάμπτεται το επίμαχο τμήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ