Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Υποσχέσεις λειτουργίας με εκβιαστικά διλήμματα

Ο Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσε πως το νοσοκομείο θα λειτουργήσει με τη μεταφορά κλινικών του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά μόνον εφόσον δεχτούν να μετακινηθούν και οι εργαζόμενοι των υπό μεταφορά κλινικών

Με εκβιαστικά διλήμματα η κυβέρνηση επιχειρεί να καθυστερήσει παραπέρα την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας έριξε χτες το μπαλάκι στους εργαζόμενους, ανακοινώνοντας πως το νοσοκομείο θα λειτουργήσει με τη μεταφορά κλινικών του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία της πόλης, αλλά μόνον εφόσον δεχτούν να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι των υπό μεταφορά κλινικών. Ετσι επιχειρεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο χωρίς μία επιπλέον δραχμή για την υγεία με μόνο δόλωμα το μεικτό καθεστώς μισθοδοσίας. Δηλαδή με νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα εργασιακά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν ως εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, παρά το γεγονός ότι το Ιδρυμα Παπαγεωργίου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια ουσιαστικής αχρηστίας, στην οποία έχει καταδικάσει η κυβέρνηση το πιο σύγχρονο και πλήρως επανδρωμένο νοσοκομείο, επιχειρεί με προκλητικά γελοίο τρόπο να αξιοποιήσει προεκλογικά τη δήθεν λειτουργία του. Την ίδια ώρα ο υπουργός επικαλείται ψευδώς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και το συντονιστικό όργανο που δημιούργησαν έχει ταχθεί κατά κάθε τέτοιας σκέψης, σημειώνοντας πως αυτό δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, αλλά σε συρρίκνωση και υποβάθμιση.

Ετσι μετά τις ανούσιες και ψευδεπίγραφες εξαγγελίες της κυβέρνησης και υπουργών, την παρουσίαση του Νοσοκομείου στη διαφήμιση για τα έργα νέων νοσοκομείων σε στάδιο κατασκευής..., έρχεται ο κ. Παπαδήμας να δηλώσει "πιστεύω ότι αν είναι δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι, θα φτάσουμε σε Υπουργικές Αποφάσεις για μετακίνηση κλινικών". Στο ίδιο στιλ, δηλαδή των θα..., ανακοίνωσε εκσυγχρονισμό, ξενοδοχειακό, τεχνολογικό, επιστημονικό και κτιριακό, των εν λειτουργία νοσοκομείων. Τα έργα αυτά θα αρχίσουν το 2000, στο πλαίσιο και της ανασύνταξης του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις του υπουργείου με τους προέδρους των νοσοκομείων και τους άλλους αρμόδιους εκπροσώπους της κυβέρνησης, έχει αποφασιστεί η μεταφορά 10 κλινικών από τα νοσοκομεία "Αγιος Παύλος", "Αγιος Δημήτριος", "Γ. Παπανικολάου" και "Θεαγένειο".

Από τη μεριά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) Γ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε πως μέσα στην επόμενη βδομάδα θα κατατεθεί κιόλας ειδική τροπολογία για πιο ευέλικτη ρύθμιση του κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, ώστε να λυθούν όπως είπε "πιο εύκολα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν".

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εργασιακών σωματείων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που δεν έγιναν δεκτοί χτες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, διακηρύττουν με κάθε τρόπο πως η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν όταν δε συζητά για το αυτονόητο. Δηλαδή τη λειτουργία του νοσοκομείου ενταγμένου στο ΕΣΥ σαν ΝΠΔΔ. "Συμβάσεις λειτουργίας του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, που αλλάζουν με μεγάλη ευχέρεια κάθε χρόνο σχεδόν, προκειμένου να πείσουν το λαό της πόλης και τους εργαζόμενους ότι φροντίζουν για την κάλυψη των αναγκών στο χώρο της Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων σε αυτή, δεν πείθουν κανένα. Μόνο με τη λειτουργία του Παπαγεωργίου ως ΝΠΔΔ μπορεί να διασφαλιστεί η δωρεάν και ισότιμη υγεία των πολιτών και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ