Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδικάστηκαν για τις πλαστές υψηλές βαθμολογίες

Με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή οι ιδιοκτήτες του πρώην ιδιωτικού ΤΕΛ "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" (νυν ΙΕΚ) στη Θεσσαλονίκη, ως ηθικοί αυτουργοί, για την "αλλοίωση - πλαστογράφηση" των αποτελεσμάτων των απολυτηρίων εξετάσεων της σχολής, τον Ιούνη του 1993, με σκοπό την εισαγωγή αποφοίτων της στα ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα τον Ιούνη του 1993 στις απολυτήριες εξετάσεις των σπουδαστών, που επέβλεπαν από κοινού εκπαιδευτικοί του δημοσίου με εκπαιδευτικούς της σχολής, οι πρώτοι παρατήρησαν ότι γίνονταν ατασθαλίες στους βαθμούς κατά τη διάρκεια του περάσματος στις τελικές καρτέλες. Δηλαδή οι τελικοί βαθμοί των σπουδαστών που περνιούνταν στις καρτέλες ήταν κατά πολύ μεγαλύτεροι από τους πραγματικούς, με αποτέλεσμα να περνάει το 90% περίπου των σπουδαστών στα ΤΕΙ σε βάρος των μαθητών των δημόσιων Λυκείων.

Μετά από αυτήν την καταγγελία των εκπαιδευτικών του δημοσίου οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μήνυσαν τους ιδιοκτήτες της σχολής για τις συνεχιζόμενες παρατυπίες, κάτι που την εποχή εκείνη προκάλεσε σκάνδαλο στην κοινωνία της πόλης.

Σε ανακοίνωσή τους οι πέντε ΕΛΜΕ αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου επισημαίνουν: "Ενα σκάνδαλο σε βάρος των μαθητών των δημοσίων (πρώην) ΤΕΛ, ΕΠΛ που αποκαλύφθηκε χάρη στην ευσυνειδησία και την εντιμότητα των συναδέλφων εκπαιδευτικών του δημοσίου, που συμμετείχαν στις εξεταστικές επιτροπές και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη με τον επίμονο αγώνα των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, βρίσκει επιτέλους την κάθαρσή του. Η ασύδοτη δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου, που επωφελείται από τις πληγές και την κρατική αστοργία απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση, έστω και για μια φορά βρήκε τη συμβολική της τιμωρία. Το σκάνδαλο στη σχολή "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" δεν ήταν το μοναδικό. Ηταν μόλις η κορυφή του παγόβουνου. Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας που, παρά τις δημόσιες καταγγελίες των εκπαιδευτικών, δεν οδήγησε παρόμοιες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ