Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Να ενισχύσουμε τη δική μας φωνή

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σπουδαστές των Ιδιωτικών Σχολών και πώς εκφράζονται;

- Είμαστε από τους πρώτους που νιώθουμε στο πετσί μας τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Πίσω από τις υποσχέσεις και τα ιλουστρασιόν διαφημιστικά φυλλάδια που μοιράζουν οι σχολάρχες, εμπορευόμενοι τα όνειρά μας, βρίσκεται μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι τα υπέρογκα δίδακτρα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο το χρόνο και συνεχώς αυξάνονται ακόμα και πάνω από τη νόμιμη αύξηση. Το συνολικό κόστος φοίτησης βέβαια ανεβαίνει σε δυσβάσταχτα επίπεδα για εμάς και τις οικογένειές μας καθώς οι σχολάρχες ζητάνε επιπλέον χρήματα για βιβλία, φωτοτυπίες, σεμινάρια κ.ά. Ταυτόχρονα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία των σχολαρχών, την απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δραστηριότητας μέσα στις σχολές. Τα πνευματικά δικαιώματα των εργασιών μας καρπώνονται οι σχολάρχες ενώ μάς στέλνουν σε "πρακτικές" ασκήσεις χωρίς να έχουμε κανένα ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα. Αυτό που μας δίνουν είναι μια αμφιβόλου ποιότητας γνώση. Μας θέλουν ψευτοκαταρτισμένους, μισοειδικευμένους - μισοανειδίκευτους, βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας.

- Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο Σύλλογος τι διεκδικεί;

- Πάγια θέση μας είναι η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Θέλουμε η ειδίκευση να δίνεται σε συνδυασμό με μια ολόπλευρη μόρφωση ενταγμένη σε ένα δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και του τόπου και όχι με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Παλεύουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μέσα στις σχολές. Απαιτούμε πάγωμα των διδάκτρων, καμιά επιπλέον επιβάρυνση στους σπουδαστές, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, αναβολή στράτευσης ως τις εξετάσεις πιστοποίησης, κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εργασιών μας και πλήρη εξασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Δεν είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε το μέλλον του "απασχολήσιμου" που μας ετοιμάζουν. Οι μεγαλειώδεις μαθητικοί αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι αγώνες των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, μάς δείχνουν το δρόμο. Ο σύλλογος θα πάρει και αυτός τη θέση του δίπλα στο παλλαϊκό μέτωπο παιδείας για να διεκδικήσει μαζί με τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς και το εργατικό κίνημα, μόρφωση - ειδίκευση - δουλιά με δικαιώματα.

- Πώς μπορούν οι εκλογές να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση και ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΣ για την πορεία των εκλογών μέχρι τώρα;

- Στόχος μας είναι η ισχυροποίηση και μαζικοποίηση του Συλλόγου. Ζητάμε από τους σπουδαστές να ενισχύσουν τη δική τους φωνή. Ψηφίζοντας για τον σύλλογο, δίνουμε ένα πολλαπλό μήνυμα σε κυβέρνηση - ΕΕ - σχολάρχες, απέναντι στον δικό τους μονόδρομο της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, αντιπαρατάσσουμε το δικό μας μονόδρομο. Αυτόν της συλλογικής πάλης και αγώνα για να διεκδικήσουμε όσα μας στερούν. Το κάλεσμα του Συλλόγου βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους σπουδαστές. Ηδη, στις τέσσερις πρώτες μέρες ο αριθμός των σπουδαστών που έχουν ψηφίσει είναι διπλάσιος από πέρσι και εκατοντάδες αυτοί, που συζητάνε μαζί μας, αποδέχονται τις θέσεις μας και γίνονται μέλη του συλλόγου. Είναι βέβαιο ότι ο σύλλογός μας θα βγει από αυτές τις εκλογές πιο δυνατός και ενισχυμένος και με καλύτερη προοπτική θα δώσει τους αγώνες του το επόμενο διάστημα. Η τρομοκρατία των σχολαρχών όπως εκφράστηκε στη σχολή ΚΟΡΕΛΚΟ, θα βρει αντιμέτωπους το σύνολο των σπουδαστών. Η μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές είναι μια πρώτη απόδειξη γι' αυτό.

Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ