Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"
Προέχει η αποστολή φαρμάκων

Εντυπωσιασμένοι απ' τη στάση του λαού απέναντι στον πόλεμο γύρισαν από τη Γιουγκοσλαβία

Η ανάγκη προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών και φαρμακευτικού υλικού είναι απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία, όπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" που έκαναν αποστολές στηνΠρίστινα και στο Βελιγράδι,από τις 6-13 Μάη 1999.

Ο συντονιστής της αποστολής Οδυσσέας Βουδούρης υπογράμμισε πως οι διαπιστωμένες ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό, τόσο στο νοσοκομείο της Πρίστινας, όσο και του Βελιγραδίου, είναι τόσο ουσιαστικές που δεν μπορούν να καλυφθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή και μη αποτελεσματική κάλυψη ορισμένων επειγουσών αναγκών, που φτάνουν σ' αυτά τα δύο νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο της Πρίστινας - ένα νοσοκομείο 2.000 κλινών - από την έναρξη των βομβαρδισμών έχουν πραγματοποιηθεί 800 χειρουργεία, ενώ τις πρώτες μέρες αυτού του βρώμικου πολέμου γίνονταν 80 χειρουργικές επεμβάσεις ανά 24ωρο. Η πληρότητα του νοσοκομείου ανέρχεται στο 30 - 40% σε όλες τις μονάδες. Πολλοί γιατροί κάνουν βάρδιες ακόμα και όλο το 24ωρο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες. Οσο για τις διακοπές που σημειώνονται στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην παροχή νερού, το νοσοκομείο καταφέρνει να λειτουργεί με γεννήτριες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της τετραμελούς ομάδας των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", οι ελλείψεις στο νοσοκομείο αναφέρονται κυρίως σε φάρμακα κι αναλώσιμα (φάρμακα χειρουργείου, αντιβιοτικά, χειρουργικά αναλώσιμα). Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου. "Η αιτία όλων αυτών των ελλείψεων έγκειται στο ότι υπάρχει δυσκολία στις μεταφορές, εξαιτίας των γκρεμισμένων γεφυρών, στην προβληματική πρόσβαση της βοήθειας και στις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εργοστάσια χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας" είπε ο Οδ. Βουδούρης, για να επισημάνει πως απέναντι σ' αυτή την κατάσταση ο λαός της πολύπαθης γειτονικής χώρας έχει ορθώσει με περηφάνια το ανάστημά του και συνεχίζει πεισματικά να ζει κανονικά - ή όσο γίνεται κανονικά - τη ζωή του. "Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε απ' τη στάση των Σέρβων, αλλά και απ' τη γεμάτη ζωντάνια και δράση ζωή της πόλης του Βελιγραδίου", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος όγκος βοήθειας, όπως είπαν οι γιατροί, που έχει φτάσει στη Γιουγκοσλαβία μέχρι σήμερα, είναι κυρίως ρούχα και τρόφιμα και όχι φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ