Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρίσιμες εξελίξεις στη ΒΙΟΜΑΓΝ

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ, με Ερώτηση βουλευτών του

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) στο Μαντούδι,αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Μήτσος Κωστόπουλος, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Οπως σημειώνουν, "η επιχείρηση έχει ανακοινώσει διαθεσιμότητες 140 εργαζομένων ανά 3 μήνες και απολύσεις όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, επικαλούμενη αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων και λειτουργίας της επιχείρησης. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει "γην και ύδωρ" στον μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Βαρβούτη, με κίνητρα διευκολύνσεις και άλλες παροχές, ενώ δεν έχουν λήξει ακόμα οι δεσμευτικές συμβατικές του υποχρεώσεις από την πώληση, που λήγουν το 2001".

"Παράλληλα - συνεχίζει η Ερώτηση - πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση παρέδωσε και το δεύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα της περιοχής του "πρώην Παπαστρατή", που διαθέτει εκατομμύρια τόνους κοιτάσματα λευκολίθου, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 267 εκατομμυρίων δραχμών, αφού στην κυριολεξία το διέλυσε".

"Ο επιχειρηματίας - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στην περιοχή (μεγάλη ανεργία, αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παραγωγική υποβάθμιση), προβάλλει συνεχείς απαιτήσεις προς την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση τους διάφορους φιλοκυβερνητικούς παράγοντες και δημάρχους της περιοχής, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και της περιοχής".

Ερωτώνται, τέλος, οι υπουργοί:

  • Σε τι μέτρα θα προχωρήσουν για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων;
  • Εάν προτίθενται να επιβάλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Τι θα γίνει μετά το τέλος της συμβατικής 5ετίας;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να ακολουθήσει κλαδική πολιτική στο στρατηγικής σημασίας προϊόν του λευκολίθου με τη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα (που παλιότερα ήταν πρόταση και του ΠΑΣΟΚ) σαν μόνης βιώσιμης και αναπτυξιακής λύσης για το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη", αλλά και την περιοχή;
Δήμος Ελυμνίων: "Δεν αντέχουμε άλλη ανεργία"

Οι δυσμενείς εξελίξεις που προδιαγράφονται, για δεύτερη φορά, στην περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, για τους εργαζόμενους της "ΒΙΟΜΑΓΝ" (πρώην Σκαλιστήρη) και την περιοχή γενικότερα, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης της έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελυμνίων.

Στο ομόφωνο ψήφισμά του, το ΔΣ καλεί τη διοίκηση της ΒΙΟΜΑΓΝ "να μην προβεί στο αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο της διαθεσιμότητας των εργαζομένων και με σύνεση να επανεκτιμήσει την οικονομική της κατάσταση". Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να σκύψει με ενδιαφέρον πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα της διαθεσιμότητας και στο ενδεχόμενο απολύσεων και να βρει λύσεις για τη συνέχιση και ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Σε άλλο σημείο, καλεί τους εργαζόμενους "σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τους αιρετούς εκπροσώπους, προκειμένου να αποκρουστούν τα όποια αντιλαϊκά μέτρα σχεδιάζονται σε βάρος των εργαζομένων", διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα είναι στο πλευρό τους σε κάθε κινητοποίηση και διεκδίκηση.

Καταλήγοντας, το ψήφισμα σημειώνει ότι ο τόπος και οι δημότες δεν αντέχουν άλλη ανεργία, άλλο οικονομικό μαρασμό και εξαθλίωση. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα, που θα θέτουν γερά θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και ανόρθωση της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα για το Μαντούδι (2005-07-23 00:00:00.0)
Τι Μαντούδι, τι «Υβόννη Στορς»... (2003-05-25 00:00:00.0)
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι (2000-01-18 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - εργοδότης την ξανακλείνουν (1999-12-17 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα (1997-12-24 00:00:00.0)
Υποφέρουν οι άνεργοι της Εύβοιας (1997-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ