Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την Κόνιτσα

Στο ύπαιθρο συνεχίζουν να μένουν 2.500 και πλέον κάτοικοι της Κόνιτσας ύστερα από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή. Παρέμβαση στο θέμα, για την αποκατάσταση και στήριξη της σεισμόπληκτης περιοχής έκαναν χτες, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Πρόνοιας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεωργίας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής.Στο μεταξύ, επεισόδιο προκλήθηκε κατά την επίσκεψη χτες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κόνιτσα.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των κατοίκων της Κόνιτσας συνεχίζει να μένει σε αντίσκηνα, καθώς τα λυόμενα που φτάνουν στην περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οξύτατες ανάγκες στέγασης. Επιπρόσθετα, δεν έχουν διαμορφωθεί, ακόμα, οργανωμένοι καταυλισμοί. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι οι σεισμοί της Κόνιτσας αποκάλυψαν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. "Ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων, δεν έχουν διαμορφωθεί καταυλισμοί που να πληρούν τους όρους υγιεινής, καθυστερεί η καταγραφή των ζημιών, δεν ελέγχεται το δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται θύματα ανεύθυνης πληροφόρησης.

Επιπλέον, ρωτούν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε στην περιοχή της Κόνιτσας άμεσα: να δημιουργηθούν επαρκείς, λειτουργικοί και υγειονομικά ελεγχόμενοι καταυλισμοί σε σκηνές και λυόμενα σπίτια. Να εξασφαλιστεί υγιεινό πόσιμο νερό, τροφή, περίθαλψη, και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Να χορηγηθεί στους σεισμόπληκτους οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών. Να πραγματοποιηθεί ταχύς χαρακτηρισμός των ζημιών και να κατεδαφιστούν οι επικίνδυνες οικοδομές. Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί. Να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και η απασχόληση των εργαζομένων και γενικότερα να τονωθεί η οικονομική ζωή της περιοχής, που δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα. Και να υπάρχει υπεύθυνη και έγκυρη πληροφόρηση των κατοίκων από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Εξάλλου, κατά την επίσκεψη χτες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κόνιτσα, η 45χρονη Ελένη Γαλάνη - Σουρέλη,καθηγήτρια - φιλόλογος, από τον Πύργο Κόνιτσας, κάτοικος Αθηνών, πέταξε στον Κ. Στεφανόπουλο και τη συνοδεία του δοχείο με μπογιά. Στη συνέχεια συνελήφθη και μέχρι χτες το βράδυ κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας. Οι λόγοι της επίθεσης δεν έγιναν γνωστοί. Πάντως, η δράστης έδωσε υπόμνημα, με τους λόγους της πράξης της, στον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων. Το υπόμνημα δεν κοινοποιήθηκε. Αστυνομικές πηγές, βέβαια, απέδωσαν την ενέργεια σε ψυχολογικά προβλήματα...

Στο μεταξύ, μεγάλα ερωτηματικά γεννούν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που θέλουν τον οικισμό των εργατικών κατοικιών της Κόνιτσας, που σωριάστηκε στο έδαφος από το σεισμό, να έχει θεμελιωθεί στις προσχώσεις του χειμάρρου "Μπάμπλιακα" και ότι για την οικοδόμησή του χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά από τον κοντινό ποταμό που δεν ενδείκνυνται για κατασκευές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ