Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα ενάντια στην ερήμωση

Του Αποστόλη Τασούλα, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Ιωαννίνων

- Δύο μεγάλης έντασης σεισμοί σε διάστημα λίγων ημερών. Μεγάλες υλικές καταστροφές. Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτωμένοι. Πώς κρίνετε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών;

- Κατ' αρχήν η περιοχή είχε σημαντικές καταστροφές, ήδη, από τον πρώτο σεισμό. Ο δεύτερος προξένησε και νέες, μεγαλύτερες. Σε σπίτια κατοίκων, σε δημόσια κτίρια, στα δίκτυα της ύδρευσης και της ΔΕΗ, στη μαθητική εστία. Τις πρώτες μέρες κινητοποιήθηκαν ο α και ο β βαθμός της Αυτοδιοίκησης. Γρήγορα, όμως, φάνηκε ότι ο δήμος και η νομαρχία δεν έχουν τα μέσα και τα συνεργεία για την αντιμετώπιση των αναγκών. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να λύσουν επείγοντα προβλήματα, όπως αυτό της άμεσης στέγασης των σεισμόπληκτων, της εξασφάλισης υγιεινών όρων διαβίωσης καθώς υπάρχει κίνδυνος επιδημιών και της παροχής ύδρευσης με υγιεινούς όρους. Ακόμα ότι δεν μπορούν να "στήσουν" έναν οργανωμένο καταυλισμό, που σε ώρα ανάγκης θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί και άλλους άστεγους. Επιπλέον, δεν υπήρξε ένα ενιαίο, κεντρικό όργανο, που να συντονίζει τις προσπάθειες, να έχει τα μέσα και τις δυνατότητες και να αντιμετωπίζει τις επείγουσες ανάγκες. Να σημειωθεί ακόμα η έλλειψη ενημέρωσης στους κατοίκους για το αν το φαινόμενο παρουσιάζει ύφεση, ποιο ήταν το επίκεντρο και για άλλα μεγάλα ερωτήματα. Δεν υπήρξε κάποια πλήρης ανακοίνωση από το Αστεροσκοπείο ή το Πανεπιστήμιο, που να δίνει εξηγήσεις στους κατοίκους. Ετσι δίνεται η ευκαιρία να αναπτύσσεται μια φημολογία περί επερχόμενου νέου σεισμού, που συμβάλλει στην επιδείνωση της ήδη άσχημης ψυχολογικής κατάστασης των κατοίκων.

- Αυτή η κατάσταση, τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή των κατοίκων;

- Επιπτώσεις, κατ' αρχήν, στην καθημερινή ζωή. Κυριαρχεί και θα συνεχίσει να κυριαρχεί μια αβεβαιότητα, καθώς δε γνωρίζουμε πότε θα σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις και όταν σταματήσουν πού θα στεγαστούν οι άστεγοι. Παράλληλα, είναι ορατός ο κίνδυνος να αποδιοργανωθεί η ζωή της περιοχής. Για παράδειγμα, η μαθητική εστία της Κόνιτσας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε, φιλοξενούσε 70 μαθητές από τα γύρω χωριά. Αν αυτή δεν επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι μαθητές αυτοί πού θα πάνε; Αν φύγουν από την Κόνιτσα, ενδεχομένως να φύγουν και οι οικογένειές τους από την περιοχή, ψάχνοντας για μέρος που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών τους. Αν φύγουν όμως 70 οικογένειες από την περιοχή, τότε το φαινόμενο της ερήμωσης θα οξυνθεί και η παραγωγή που υπάρχει εδώ θα "πάει πίσω".

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων;

- Πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες σε σκηνές, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη. Να συσταθεί ένας ενιαίος φορέας, με παράγοντες όλων των ειδικοτήτων, που να έχει τα μέσα και να λύνει όλα τα άμεσα προβλήματα. Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών και με βάση τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής. Περιοχής, φτωχής και ακριτικής. Να δοθούν δωρεάν επιχορηγήσεις σε τέτοιο ύψος, που να μπορούν οι κάτοικοι να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να αποκαταστήσουν όσα υπάρχοντά τους καταστράφηκαν στους σεισμούς. Να μην τους δοθούν, δηλαδή, υψηλότοκα δάνεια που θα τους "γονατίσουν" στη συνέχεια. Είναι, εξάλλου, ανάγκη να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή με επιδοτήσεις και τιμές. Να εξασφαλιστεί δουλιά για τους εργαζόμενους. Να τροποποιηθούν περιφερειακά και εθνικά προγράμματα, ώστε να στηρίξουν την απασχόληση. Να χρηματοδοτηθούν οι εμποροβιοτέχνες, να ανασταλεί η πληρωμή των χρεών τους και να γίνουν ευνοϊκές, γι' αυτούς, ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΦΠΑ.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ