Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου
  • Νέος πονοκέφαλος για τον Μ. Ετσεβίτ, που χρειάζεται να διαμορφώσει πολύπλοκες ισορροπίες
  • Σε θάνατο καταδικάστηκε ο υπαρχηγός του Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ολο και πιο δύσκολη φαίνεται να γίνεται η θέση του εντολοδόχου Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος βρίσκεται, ήδη, στην τρίτη βδομάδα διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μετά από την ανοιχτή επέμβαση του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των ακροδεξιών του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης στην κυβέρνηση, χτες, το τουρκικό Κοινοβούλιο εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία για πρόεδρό του έναν βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, απορρίπτοντας τον υποψήφιο των ακροδεξιών, που δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους.

Τον 64χρονο Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, πρωθυπουργό της Τουρκίας από το 1989 - 1991 και πρόεδρο της Βουλής άλλες δύο φορές, εξέλεξαν στην Προεδρία του Κοινοβουλίου, με 332 ψήφους υπέρ, οι Τούρκοι βουλευτές. Ο υποψήφιος του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης Σαντί Σομουντζούογλου συγκέντρωσε, μόλις, 191 ψήφους, κάτι που δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Ετσεβίτ έδειξε και εμπράκτως την απροθυμία της να συνεργαστεί με την Ακροδεξιά.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκαλεί, χωρίς αμφιβολία, πονοκέφαλο στον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος, μετά τη σχετική παρέμβαση του Ντεμιρέλ, είχε ξαναρχίσει τις επαφές με την Ακροδεξιά. Ο ακροδεξιός ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε μεταθέσει για μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή τη δημοσιοποίηση της οριστικής απάντησής του στον Ετσεβίτ, προκειμένου να "εξετάσει στην πράξη, όπως είπε, τις προθέσεις του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς". Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, προφανώς, δεν ικανοποίησαν τον Μπαχτσελί, που, αν και δεν έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του.

Σε θάνατο ο υπαρχηγός του Οτσαλάν

Τη θανατική ποινή επέβαλε, χτες, στον Σεμντίν Σακίκ, πρώτο υπαρχηγό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ιεραρχία του ΡΚΚ, 3μελές δικαστήριο ασφαλείας της Αγκυρας. Ο Σακίκ, που έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση, κρίθηκε ένοχος για προδοσία, αλλά και για το θάνατο 283 ανθρώπων σε 191 επιθέσεις, των οποίων ανέλαβε την ευθύνη το ΡΚΚ. Σε θάνατο καταδικάστηκε και ο αδελφός του Σακίκ, Αρίφ, από δικαστήριο ασφαλείας στο Ντιγιαρμπακίρ. Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, οι αποφάσεις για τους αδελφούς Σακίκ προϊδεάζουν, με ασφάλεια, για την τύχη του ίδιου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του οποίου η δίκη αρχίζει σε δύο βδομάδες. Στην Τουρκία, η θανατική ποινή εφαρμόζεται μόνο δι' απαγχονισμού και μετά από σχετική έγκριση του Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ