Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αλλαγές στη σύνθεση των ΝΑΤΟικών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ανακατανομή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή; Εκδήλωση νέας τακτικής ή απλώς αποσυμφόρηση; Μάλλον για ποιοτική αλλαγή στη σύνθεσή της... Επί της ουσίας η δύναμη παραμένει ακόμα τρομακτική ισχυρή.

Αποτελεί γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανακοίνωσε την απόφαση της Βρετανίας να ανακαλέσει το αεροπλανοφόρο "Invincible" (αόρατο) από την Αδριατική, όπου συμμετείχε στην αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. "Αποφάσισα ότι θα πρέπει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τα σκάφη συνοδείας του", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζ. Ρόμπερτσον, λέγοντας επίσης ότι "δε θα υπάρξει άμεση αντικατάσταση ούτε και χρειάζεται...". Αντίστοιχα, ο πτέραρχος σερ Τζον Ντέι,υπαρχηγός του Επιτελείου των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι όταν το "Invincible" αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα πρώτα στάδια της εκστρατείας του ΝΑΤΟ, η συμμαχία χρειαζόταν τα μαχητικά του ώστε άλλα γρήγορα αεροπλάνα να μπορούν να "μεταταγούν" από την αεροπορική άμυνα σε αποστολές βομβαρδισμού. Πάντως, ο πτέραρχος πρόσθεσε πως, μολονότι δεν πρόκειται για άμεση αντικατάσταση του "Invincible", το ελικοπτεροφόρο "Argus" θα πλεύσει στην Αδριατική με ελικόπτερα "Σι Κινγκ".

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια έχει πρωτεύουσα σημασία αν τη συνδυάσει κανείς με τις εξελίξεις, αλλά και τις πληροφορίες στο χθεσινό φύλλο της "Ουάσιγκτον Ποστ" για τη χρήση από αμερικανικές δυνάμεις των τριών αεροπλάνων "AC-130 Spectre" μεγάλης δύναμης πυρός για τις επιθέσεις εναντίον των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Πρόκειται για μεταγωγικά αεροπλάνα "C-130 - Ηρακλής", που έχουν μετασκευαστεί και εξοπλιστεί με πυροβόλα 40 και 105 χιλιοστών και με βαρέα πολυβόλα και τα οποία επιχειρούν πάνω από τα αλβανικά σύνορα τις τελευταίες τρεις βδομάδες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Τα αεροπλάνα αυτά, που επιχειρούν τη νύχτα, είναι σχετικά αργά και πετούν σε χαμηλό ύψος, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στους αντιαεροπορικούς πυραύλους, υποστηρίζει αξιωματικός σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ". Αλλα αεροπλάνα παρόμοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ με καταστροφικά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ