Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η γνωστή χειραγώγηση μέσω βίντεο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σ' αυτόν τον πόλεμο και ειδικά στον πόλεμο των εικόνων που τον συνοδεύει, η σημειολογική θεώρηση του Μπαρτ θραύεται: η εικόνα υπάρχει λόγος που μεταδίδεται. Η φωτογραφία (ή το βίντεο) σημασιοδοτεί πάντα μια γενικότητα. Και η "απόψυξη" σφαγών που έγιναν (αν έγιναν) σε παρελθόντα χρόνο πάντοτε αιτιολογεί, δικαιώνει σχεδόν, αλλά φυσικά δεν "εξισώνει".

Ετσι, όταν το βίντεο που μεταδίδει το CNN International αφορά την "ταύτιση" ενός βίντεο (που λέγεται πως τραβήχτηκε αρκετές βδομάδες πριν) με μια τοποθεσία (την Ιζμπιτσα), οι συνοδευτικοί όροι αποβλέπουν στη φόρτιση: "σφαγή" και "σύληση νεκρών", δηλαδή "έγκλημα" (και μάλιστα "του Μιλόσεβιτς") και "τιμωρία": η Νέμεση που υπόσχεται ο Τζέιμς Ρούμπιν κι υλοποιεί ο Ουέσλι Κλαρκ.

Οταν το ίδιο μέσο μεταδίδει την (χθεσινή) είδηση του τριπλού βομβαρδισμού ενός νοσοκομείου (και της εντατικής του μονάδας) από ΝΑΤΟικούς πυραύλους, τότε ασφαλώς πρόκειται για "πύραυλο που εξετράπη της πορείας του".

Το βίντεο

Η "ταύτιση" του βίντεο και της τοποθεσίας, μετέδιδε χθες το "Reuters", "βασίστηκε" στην τοποθεσία των δέντρων, των αγρών, των κτιρίων και φρεσκοσκαμμένων τάφων και ενισχύει "ενδείξεις" ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εθνοκάθαρσης στο Κόσσοβο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν.

Οι σκηνές στο βίντεο - πτώματα ανδρών, στη συνέχεια η ταφή τους - υποτίθεται ότι τραβήχτηκαν στο χωριό Ιζμπιτσα του Κοσσόβου. Ο κοσσοβάρος δημοσιογράφος Λίρι Λόσι που τράβηξε το βίντεο υποστήριξε ότι 127 Αλβανοί άνδρες σφαγιάστηκαν στην Ιζμπιτσα στις 28 του Μάρτη.

Στις 17 του Απρίλη το ΝΑΤΟ είχε παρουσιάσει αεροφωτογραφίες που, σύμφωνα με τη Συμμαχία, έδειχναν περίπου 150 νέους τάφους στην Ιζμπιτσα.

Η σερβική τηλεόραση μετέδωσε ότι έστειλε δημοσιογράφους στην περιοχή αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τάφους, ενώ ο Γιουγκοσλάβος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γκόραν Μάτιτς, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του βίντεο λέγοντας ότι "πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της χειραγώγησης των δυτικών μέσων ενημέρωσης από τους κοσσοβάρους Αλβανούς".

Ο Ρούμπιν ωστόσο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης του βίντεο και των αεροφωτογραφιών, είπε ότι οι Σέρβοι "ψεύδονται όταν λένε ότι αυτό είναι κατασκευασμένο".

"Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το βίντεο και οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την ίδια τοποθεσία στο χάρτη" κατέληξε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το υλικό αυτό εστάλη από τις ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Για εκείνους που έπληξαν το νοσοκομείο, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν είχε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για συμφωνία, μετά το σερβικό «όχι» στην πρόταση Αστον... (2013-04-14 00:00:00.0)
Μάρτυρας «τροποποιεί» πρότερη κατάθεση... (2002-07-24 00:00:00.0)
Νέα εξαίρεση μάρτυρα, αυτή τη φορά, «λόγω αδιαθεσίας»... (2002-02-22 00:00:00.0)
Με τέσσερις εκρήξεις επανάρχεται στο «προσκήνιο» ο «UCPMB» (2000-06-22 00:00:00.0)
Η Ολμπράιτ υπέρ "ευρείας αυτονομίας" στους Αλβανούς (1998-12-09 00:00:00.0)
Ενα βήμα "εμπρός", ένα βήμα "πίσω" (1998-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ