Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Ολμπράιτ υπέρ "ευρείας αυτονομίας" στους Αλβανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Κριτική στους χειρισμούς του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την κατάσταση στο Κόσσοβο έκανε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της στην ιδέα μιας "ευρείας αυτονομίας" για τους Κοσσοβάρους.

Μιλώντας χτες στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Ολμπράιτ ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη "δημοκρατική αντιπολίτευση" στη Σερβία στην κρίσιμη φάση των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο. "Η κρίση αυτή θα τερματιστεί μόνον όταν το Βελιγράδι αναγνωρίσει την ανάγκη και το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου για μια ευρεία αυτονομία", συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ... για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως "η καρδιά των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο είναι η απουσία μιας δημοκρατικής ηγεσίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας". Ακολούθως, τόνισε ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής Κρίστοφερ Χιλ θα συνεχίσει να συζητά με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου το αμερικανικό σχέδιο για το μέλλον της σερβικής επαρχίας.

Αν και δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις "προκλήσεις" του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε, απ' την άλλη, πως "η κύρια αιτία της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο είναι η καταπίεση από το Βελιγράδι και η άσκηση τρομοκρατίας από τον Μιλόσεβιτς στις αρχές του έτους".

Υπουργοί του ΝΑΤΟ για Κόσσοβο

Την αδυναμία των αντιμαχόμενων πλευρών στο Κόσσοβο να συμμορφωθούν πλήρως με την πρόσφατη συμφωνία παύσης πυρός στην περιοχή διαπίστωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Αυτή η διαπίστωση τους έκανε να αποδώσουν και στους Σέρβους και στους Αλβανούς αυτονομιστές τις ευθύνες για την παραβίαση της πρόσφατης συμφωνίας εκεχειρίας...

"Από τις αρχές Νοέμβρη, οι εχθροπραξίες προκλήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες από τους ένοπλους Κοσσοβάρους Αλβανούς", υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξεύρεση "πολιτικής λύσης που θα εξασφαλίζει ένα ευρύ καθεστώς για το Κόσσοβο, με έναν ουσιωδώς μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας και σοβαρής αυτο-κυβέρνησης, τα οποία να εγγυούνται τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας".

Δηλώσεις Ντεμάτσι για Σέρβους αγνοούμενους...

Πολλοί Σέρβοι που φέρονται ως αγνοούμενοι είναι νεκροί, υποστήριξε χτες ο πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών (UCK), Αντέμ Ντεμάτσι, αποδίδοντας τις εξαφανίσεις δεκάδων Σέρβων στη "φρίκη του πολέμου".

"Απ' όσα μπόρεσα να μάθω από τις επαφές μου, το αρχηγείο του UCK δεν έχει ιδέα για την τύχη των ανθρώπων αυτών. Φοβάμαι ότι πολλοί αθώοι άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια των τελευταίων - σερβικών - επιθέσεων".

"Φοβάμαι ότι μέσα στη θύελλα που έπληξε τη μισή από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, πολλοί αθώοι πλήρωσαν με τη ζωή τους. Ο UCK επιβεβαιώνει ότι μεταξύ των αγνοουμένων μερικοί ήσαν ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου, και δηλώνει ότι δε γνωρίζει για την τύχη των υπολοίπων"... Αυτή είναι η φρίκη του πολέμου", κατέληξε ο Ντεμάτσι. Οι αρχές του Βελιγραδίου υποψιάζονται ότι Αλβανοί αυτονομιστές απήγαγαν 136 Σέρβους, για τους οποίους δεν έχουν κανένα νέο. Οι Κοσσοβάροι κατηγορούν από την πλευρά τους τους Σέρβους για την απαγωγή περισσότερων των 600 δικών τους, από τον περασμένο Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενορχηστρωμένες οι συγκρούσεις...(1999-08-10 00:00:00.0)
Συμφώνησε η πλευρά των αυτονομιστών...(1999-02-03 00:00:00.0)
Ενταση και "διπλωματικές" βολιδοσκοπήσεις(1999-01-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνες προθέσεις(1998-11-07 00:00:00.0)
Ηξεις - αφήξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"(1998-08-27 00:00:00.0)
Ο "Απελευθερωτικός Στρατός" ανασυντάσσεται...(1998-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ