Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ηξεις - αφήξεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Ενώ πληροφορίες για νέες σποραδικές συγκρούσεις στο Κόσσοβο έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, ο πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) Αντεμ Ντεμάτσι προχωρούσε σε... μπαράζ αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων: από τη μια έλεγε (στο Ασοσιέιτεντ Πρες) πως δε θα απέκλειε "διαπραγμάτευση με τους Σέρβους" για το μέλλον της επαρχίας, αφού ούτε ο στρατός του Βελιγραδίου, ούτε οι αντάρτες "μπορούν να νικήσουν". Από την άλλη διατυμπάνιζε (στο Γαλλικό Πρακτορείο) πως οι άνδρες του UCK θα συνεχίσουν τον "αντάρτικο αγώνα" τους εναντίον των σερβικών δυνάμεων έως ότου οι Αλβανοί της επαρχίας "αποκτήσουν την ελευθερία τους". Γνωρίσματα "σύγχυσης"; Μάλλον όχι. Ο Ντεμάτσι πιθανώς επιχειρεί να δώσει εικόνα "διαλλακτικού" αφ' ενός και να "πιέσει" το Βελιγράδι αφ' ετέρου. " (Τα πράγματα) είναι πιο δύσκολα για τη Σερβία επειδή ο UCK αριθμεί αυτή τη στιγμή 30.000 ενόπλους και όταν όλοι τους αναπτυχθούν σε όλο το Κοσσυφοπέδιο οι Σέρβοι δε θα ξέρουν τι να πρωτοκάνουν", λέει. Και προσθέτει: οι σερβικές δυνάμεις είναι σήμερα "παντού" αντιμέτωπες με το αντάρτικο. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όταν το ένα από τα μέρη (ο UCK) δεν μπορεί να αντιπαρατάξει βαρέα όπλα".

Στο μεταξύ από τη Βόννη, ο Μπουγιάρ Μπουκόσι, εξόριστος "πρωθυπουργός" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των Κοσσοβάρων να "συσπειρωθούν" γύρω από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

"Ενόψει της σερβικής επιθετικότητας, οι πολιτικοί πρέπει (...) να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν το μέτωπο λαϊκής αντίστασης", δήλωσε στην εφημερίδα Bujku.

"Μόνο η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου" μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια, πρόσθεσε ο ίδιος. Κάθε λύση που δε θα λαμβάνει υπόψη τις φιλοδοξίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία "θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία", κατέληξε...

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φόλκερ Ρίε προειδοποίησε τους Σέρβους ότι πρέπει να "αναμένουν στρατιωτική ενέργεια, εφόσον συνεχίσουν τις επιθετικές ενέργειές τους στο Κοσσυφοπέδιο".

Μιλώντας στη "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου" και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρίε είπε πως "το ΝΑΤΟ οργανώνεται ενόψει αεροπορικών επιθέσεων και κανένας δεν πρέπει να πιστεύει ότι άλλοι τον προστατεύουν με το βέτο τους".

Ο Ρίε πρόσθεσε ότι "θα υπάρξει γερμανική συμμετοχή", κι αρνήθηκε να "αποκλείσει" ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Μπούντεσταγκ έγκριση της πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματικές πιέσεις και ΝΑΤΟικές μεθοδεύσεις (1999-02-04 00:00:00.0)
Η Ολμπράιτ υπέρ "ευρείας αυτονομίας" στους Αλβανούς (1998-12-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνες προθέσεις (1998-11-07 00:00:00.0)
Ο "Απελευθερωτικός Στρατός" ανασυντάσσεται... (1998-08-25 00:00:00.0)
Επανάληψη μαχών και πιέσεων (1998-08-04 00:00:00.0)
Πρόταση για τριμερή συνομοσπονδία από τον Ντεμάτσι (1997-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ