Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διπλωματικές πιέσεις και ΝΑΤΟικές μεθοδεύσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μετά τη θετική ανταπόκριση των ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" στην πρόσκληση για συνομιλίες στο Ραμπουνιγιέ, όλο το βάρος των διεθνών πιέσεων έπεσε χτες στο Βελιγράδι, όπου συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο προκειμένου να αποφασίσει εάν θα σταλεί σερβική αντιπροσωπεία στη Γαλλία. Πάντως, τουλάχιστον ο Κρίστοφερ Χιλ, απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, παρουσιαζόταν σχεδόν σίγουρος για τη θετική ανταπόκριση του Βελιγραδίου στην πρόσκληση για τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.

Μάλιστα, ο Κρίστοφερ Χιλ αναμενόταν να φθάσει χτες βράδυ στο Βελιγράδι με σκοπό να εντείνει τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες στο Ραμπουνιγιέ, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει το σερβικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βούλφανγκ Πέτρις, εμφανίστηκε δισταχτικά αισιόδοξος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νικόλα Σαϊνοβιτς. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου "Β-92" αρκέστηκε να δηλώσει πως "η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να λάβει μέρος στις συνομιλίες του Ραμπουνιγιέ"...

Το ενδεχόμενο αυτό διαφάνηκε και από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Πληροφόρησης της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίλαν Κόμνενιτς, που είπε πως το Βελιγράδι εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο". Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου "LCI", αν η επίμαχη συνεδρίαση του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου θα αποφασίσει την αποστολή αντιπροσωπείας στη Γαλλία, ο Κόμνενιτς είπε: "Μάλλον ναι, παρά όχι".

Κατά τα άλλα, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, χαιρέτιζε την ανταπόκριση των αυτονομιστών ανταρτών του "KLA", λέγοντας πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τους Σέρβους παρόμοια στάση. Και κατέληξε απειλητικά: "Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το ΝΑΤΟ έχει κάνει γνωστό πως μία αρνητική απόφαση των Σέρβων θα έχει ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες".

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών

Το γενικό επιτελείο του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" (UCK) έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα ονόματα των πέντε μελών του που θα μετάσχουν στις συνομιλίες του Ραμπουνιγιέ.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού", Αντέμ Ντεμάτσι, δεν αναφέρεται στον κατάλογο των πέντε αντιπροσώπων, τα ονόματα των οποίων περιέχονται σε μια "πολιτική διακήρυξη" του γενικού επιτελείου.

Οι πέντε εκπρόσωποι του UCK που θα μετάσχουν στις συνομιλίες είναι: Χασίμ Τάτσι, Γιακούμπ Κρασνίσκι, Χαβίντ Χαλίτι, Ραμ Μπούγια και Αζέμ Σίλα.

Ο Γ. Κρασνίσκι είναι ο επί του Τύπου εκπρόσωπος του UCK, o Ραμ Μπούγια είναι μέλος της πολιτικής διοίκησης της οργάνωσης από τον περασμένο Νοέμβρη και πρώην ανώτερο στέλεχος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενώ οι άλλοι τρεις εκπρόσωποι του "UCK" είναι σχεδόν άγνωστοι.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της "πολιτικής διακήρυξης" ο Γιακούμπ Κρασνίσκι αναφέρει ότι στο Ραμπουνιγιέ θα παρουσιαστούν τα σαφή αιτήματα των ανταρτών για "ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου", προσθέτοντας ότι η οργάνωση τάσσεται υπέρ μίας "δίκαιης και διαρκούς πολιτικής λύσης". Τέλος, ο Κρασνίσκι υπογράμμισε ότι ακόμη και εάν είναι "προσωρινή" η λύση στο ζήτημα του Κόσσοβου, ο "Απελευθερωτικός Στρατός" θα ζητήσει την εγγύηση της διεθνούς κοινότητας ότι μετά από την πάροδο της προσωρινής περιόδου τριών χρόνων, "ο αλβανικός πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου θα μπορέσει να προχωρήσει σε αυτοδιάθεση, διενεργώντας λαϊκό δημοψήφισμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου"...

Οι κινήσεις του ΝΑΤΟ

Ενόψει των ενδεχόμενων συνομιλιών στο Ραμπουνιγιέ, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ μεθοδεύουν τους τρόπους διείσδυσης πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο. Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνησή του ίσως στείλει μία σχετικώς μικρή αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, "εφόσον επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών"... Πρόσθεσε δε ότι μέρος σ' αυτή τη στρατιωτική δύναμη - που λέγεται πως απαρτίζεται από περίπου 20.000 στρατιώτες - θα πάρουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ένα ενισχυμένο τάγμα τεθωρακισμένων με περίπου 800 άνδρες και 50 άρματα μάχης, τύπου "Leopard" και "Marder", προετοιμάζεται ήδη στη Γερμανία για να αναλάβει δράση στο Κοσσυφοπέδιο, στην περίπτωση που ευοδωθούν οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Αλβανών στο Ραμπουνιγιέ της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ,η συγκρότηση της δύναμης αυτής εντάσσεται προς το παρόν στην περίπτωση "που χρειαστούν ενισχύσεις" για τη ΝΑΤΟική δύναμη, που εδρεύει στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με αποστολή τη διάσωση των αόπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα "Leopard" και τα "Marder" - μαζί με τα πυρομαχικά και τα καύσιμά τους - θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς στο λιμάνι Εμντεν της Βόρειας Γερμανίας, όπου θα φορτωθούν σε μεταγωγικά προκειμένου να φτάσουν διά θαλάσσης στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα συνεχίσουν και πάλι σιδηροδρομικώς για την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, για την επιχείρηση της μεταφοράς των τεθωρακισμένων θα χρειαστούν δύο περίπου βδομάδες.

Ρωσο-βουλγαρικές συνομιλίες

Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο κυριάρχησε στις επίσημες συνομιλίες που είχαν χτες στη Σόφια οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα και της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ.

Οπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Βουλγαρίας, οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να επωφεληθούν από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στην πόλη Ραμπουνιγιέ της Γαλλίας, για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, με σκοπό την επίτευξη σταθερής και μόνιμης ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της Σερβίας. Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, η φόρμουλα για τη διευθέτηση της κρίσης θα πρέπει να αναζητηθεί χωρίς να υπάρξει αλλαγή των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το αίτημα των Αλβανών για ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως για τη θέση της Μόσχας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ